Mainos
Mainos

Ruoanhinnan nousu näkyy lautasella

Ruoanhinnan nousu näkyy lautasella kotona ja koulussa.

Kouluruokaloissa elintarvikkeiden hinnan nousu vaikeuttaa ravitsemussuositusten noudattamista. Kouluruokaa tehdään jo nyt alle eurolla ateriaa kohti, ja kasvavat kustannukset tuottavat lisää harmaita hiuksia laitosemännille.

-Hinnannousu kapeuttaa pelivaraa. Joissain kunnissa asia on hoidettu hyvin, joissain kunnissa ollaan tiukemmalla, toteaa neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Suomessa joukkoruokailu on perinteisesti ollut merkittävässä asemassa. Ruokalat myös vievät eteenpäin terveellisiä ruokailutottumuksia, minkä takia sosiaali- ja terveysministeriö haluaisi alentaa työpaikkaruokailun arvonlisäverotusta.

-Jos työpaikkaruoan hinta nousee, ateria jää helposti pienituloisilta syömättä. Eväät eivät useinkaan ole niin terveellisiä kuin mitä ne voisivat olla.

Reilu kymmenys tuloista ruokaan

Elintarvikkeiden hinnat ovat vuoden aikana nousseet yli kymmenen prosenttia. Eniten ovat kallistuneet öljyt ja rasvat sekä maitotaloustuotteet, joiden hinta on noussut viidenneksellä.

-Naudanliha kallistui 13 prosenttia ja broileri viisi, joten on mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako se ruokapöydän antimiin, sanoo kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta.

Suomalaiset käyttävät rahaa syömiseen suhteessa kutakuinkin yhtä paljon tuloistaan riippumatta. Tätä nykyä tuloista reilu kymmenesosa menee ruoan ostamiseen kaupasta.

Ruokaan käytetty osuus tuloista on laskenut melkoisesti vuosikymmenien saatossa. Vielä viisikymmentäluvulla tuloista vajaa puolet kului syömiseen.

Suomalaiset myös asioivat samoissa ruokakaupoissa tulotasostaan huolimatta, eikä meille ole syntynyt huonomman ja paremman kansanosan liikkeitä toisin kuin muualla maailmassa.

Ruoanhinnan nousua ja sen vaikutuksia pohdittiin torstaina Helsingissä Stakesin järjestämässä Maailman ruokapäivän seminaarissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme