Mainos
Mainos

Ruoantähteet ja täyttömaa-alueet houkuttelevat rottia

Tuholaistorjunnan aloittamiseksi riittää yksikin havainto rotasta. Öisin liikkuvan jyrsivän näkeminen voi olla merkki siitä, että alueella on paljon rottia. Ympäri pääkaupunkia on jo paikkoja, missä syöttölaatikoita pidetään ympäri vuoden.

– Esimerkiksi rivitaloalueella ei riitä, että torjunta tehdään vain yhden asunnon osalta. Ammattilaiselta karkotus vaatii muutaman käynnin, jonka aikana asennetaan syöttiasemia. Ne sijoitetaan yleensä ihmisten näkyviltä pois, kertoo Petri Metsälä Tuholaistorjunta Taisto Eronen Oy:stä

Kiinteistöjen omistajien omat torjuntatoimet harvoin riittävät. Tilanne voi pahentua nopeasti, sillä yhden kerran merkitty reitti houkuttelee paikalle muita rottia.

– Rotat virtsaavat koko ajan mennessään. Se on merkki muille rotille, jotka nuuskivat hajua ja seuraavat sitä.

Vuoden ympäri kestäviä vuokrasopimuksia on tehty sekä yksityishenkilöiden ja yritysten kanssa.

Esimerkiksi Helsingin Sörnäisissä rottia on ollut jo kauan. Myös Vallilassa kerrostalon asukkaille rotista on aiheutunut ongelmia.

– Sörnäinen on osittain täyttömaa-aluetta. Siellä on paljon luonnollisia koloja ja onkaloita. Täyttötekniikka vaikuttaa paljon rottien määrään. Jos maata tasataan aktiivisesti, se ei jätä mahdollisuuksia rotille. Tämän vuoksi esimerkiksi kaatopaikkoja tiivistetään koko ajan.

Taantuman aikana rotat voivat hyvin

Metsälän mukaan muutaman vuoden takainen taantuma lisäsi rottien määrää pääkaupunkiseudulla.

– Silloin säästettiin siivouskuluja ja esimerkiksi roskisten tyhjentämisväliä harvennettiin. Rotille oli tarjolla heti valmis ja katettu ruokapöytä.

Tilanne voi helposti räjähtää käsiin, jos ravintoa, lämpöä ja suojaa riittää.

– Rotta tulee uskomattoman nopeasti lisääntymiskykyiseksi. Rotasta tulee sukukypsä 3 - 4 kuukauden ikäisenä ja sen kantoaika on vain 24 päivää. Yhdestä poikueesta syntyy 10 - 15 rottaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme