Mainos

Ruoka-apua tarvitsevat etenkin ikääntyneet

Lahdessa ruoka-avustusten käyttäjistä valtaosa on ikääntyneitä eli yli 55-vuotiaita, kertoo tänään julkaistu sosiaalialan osaamiskeskus Verson tutkimus.

Lapsiperheitä Lahden leipäjonoissa ei juuri näy. Tutkimustulos on yllättävä, koska esimerkiksi pääkaupunkiseudulla viime vuonna tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa havaittiin, että jopa kolmasosa ruoka-avustusten käyttäjistä on lapsiperheitä.

Ikääntyneiden osuus ruoka-avun tarvitsijoista korostui kuitenkin myös Espoon, Vantaan ja Helsingin alueella tehdyssä tutkimuksessa.

Ruoka-avun tarve ei katso koulutustaustaa. Lahdessa ruoka-avustusten käyttäjistä noin 43 prosentilla oli toisen asteen koulutus, ja lähes yhtä suuri osa vastaajista oli käynyt vain perus- tai kansakoulun.

Opisto- tai korkea-asteen koulutus näyttäisi kuitenkin tutkimuksen mukaan suojaavan Lahdessa leipäjonolta paremmin kuin Helsingissä. Lahdessa tutkimukseen vastanneista vain hieman useammalla kuin joka kymmenennellä oli korkea-asteen koulutus, kun Helsingissä heitä oli vastanneista vajaa kolmannes.

Lahdessa noin puolet vastanneista oli työttömiä tai lomautettuja ja puolet eläkeläisiä. Työelämässä oli sekä Lahdessa että pääkaupunkiseudulla noin joka kymmenes vastaaja.

Lähes kaikki Lahdessa teetettyyn tutkimukseen vastanneet kokivat, että he eivät pärjäisi ilman ruoka-avustuksia. Kuusi kymmenestä vastaajasta kertoi että heille jää pakollisten menojen jälkeen käyttöön korkeintaan 200 euroa kuukaudessa.

Kesällä ruokajonoissa hieman hiljaisempaa

Helsingissä ruoka-apua tarjoavan Laupeudentyön toiminnanjohtaja Heikki Hursti kertoo, että kesällä ruoka-avustusjonoissa on hieman muuta vuotta hiljaisempaa.

– Heinäkuun olemme kiinni, mutta kesä- ja elokuussa ruoka-avustuksia hakevat samat ihmiset, kuin ympäri vuoden. Lapsiperheitä ja eläkeläisiä käy paljon, Hursti kertoo.

Hursti uskoo, että leipäjonot ovat tulleet Suomeen jäädäkseen.

Ruokajakelupaikoista ja niitä tarvitsevista ihmisistä julkaistu tutkimus on osa kansallista Itä-Suomen yliopiston tutkimushanketta.

Vastaava tutkimus ruoanjakelupaikoista ja niitä tarvitsevista ihmisistä on tehty viime ja tämän vuoden aikana myös Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kuopiossa, Turussa, Tampereella, Mikkelissä, Jyväskylässä, Porissa ja Lahdessa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot