Mainos
Mainos

Ruoka kallistui vuodessa yli 10 prosenttia

Elintarvikkeiden hintojen nopea nousu on jatkunut lokakuussa. Tilastokeskuksen mukaan ruoka kallistui runsaan kymmeneksen vuotta aiemmasta. Eniten kallistuivat jauhot, joiden hinta nousi vuodessa lähes 54 prosenttia. Naudan file ja voi kallistuivat vuodessa kolmanneksen.

Ruoan hinta nousi, vaikka talouden laskusuhdanne voimistui. Elintarvikkeiden hintojen nopea nousu on kiihtynyt koko vuoden. Tammikuun vajaasta 6 prosentista elintarvikkeiden hintojen nousu kiihtyi syyskuussa 10,2 prosenttiin. Se pysyi lähes yhtä nopeana myös lokakuussa.

Suomen inflaatiovauhti hidastui kuluttajahintaindeksin mukaan hieman, mutta pysyi kuudetta kuukautta reippaasti yli 4 prosentissa.

Tuplavauhti euromaihin verrattuna

Elintarvikkeiden hintojen nousu oli Suomessa yli kaksi kertaa nopeampaa kuin euromaissa. Euroalueen elintarvikkeiden hinnat nousivat Eurostatin mukaan lokakuussa keskimäärin 4,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Alkoholi ja tupakka kallistuivat euroalueella 3,3 prosenttia ja Suomessa 5,7 prosenttia.

Elintarvikkeiden kallistumisen taustalla on erityisesti energian hinnan nousu, elintarvikkeiden kysynnän kasvu ja biopolttoaineiden tuotanto. Energian hinnan nousu lisää tuotantokustannuksia sekä suoraan että energiavaltaisten lannoitteiden hinnan nousun kautta. Naudanlihan hintaa nostaa myös edullisen eteläamerikkalaisen naudanlihan tuonnin tyrehtyminen EU:n tuontirajoituksiin.

Maidon hinta nousi lokakuussa kolmanneksen korkeammaksi kuin vuotta aiemmin. Sipulit, perunat, kasvirasvat, talousmargariini, eineshampurilaiset ja edamjuusto kallistuivat viidenneksen. Jäätelö kallistui 16 prosenttia. Sokerin hinta oli lokakuussa noin prosentin korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Monien hedelmien ja vihannesten hinnat halpenivat lokakuussa. Banaanien ja sitrushedelmien hinnat laskivat vuodessa 3-4 prosenttia. Kirjolohta sai lokakuussa runsaat 13 prosenttia halvemmalla kuin vuotta aiemmin. Kurkun hinta laski vuodessa lähes neljänneksen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme