Mainos
Mainos

Ruokaan ja terveyteen liittyy vahvoja uskomuksia

Tuoreen väitöskirjan mukaan ihmiset tekevät ruokaan liittyviä päätelmiä jo hyvin vähäisen tiedon perusteella.

Uskomukset ruuasta ja terveydestä ovat juurtuneet syvälle ihmisten mieliin. Toisinaan uskomukset ovat niin tiukassa, etteivät niitä kumoa edes asiantuntijoiden rationaaliset perustelut. Tähän tulokseen on tullut helsinkiläinen psykologian tutkija Marieke Saher väitöskirjassaan, jossa tarkastellessaan ruokaan ja terveyteen liittyvää arkiajattelua.

Saherin mukaan ihmisten uskomukset osuvat usein yksiin asiantuntijoiden näkemysten kanssa. Tosin ihminen voi uskomuksissaan olla asiantuntijoita mustavalkoisempi.

- Jos asiantuntija sanoo, että vähäinen suolankäyttö on ihan hyvä asia, kunhan asiassa ei mene liiallisuuksiin, kääntyy ajatus ihmisen mielessä helposti sellaiseksi, että suola yleensäkin on pahasta, Saher selittää.

Siinä missä asiantuntija tekee viljellystä kasvista kemiallisia analyyseja, perustaa kadunmies mielipiteensä mielikuvien varaan.

-Ihmiset katsovat, millaiselta tuote näyttää ja mitä siitä kirjoitetaan vaikkapa lehdissä. Arkielämässä toimimme näin jatkuvasti, sillä tiedämme monesta asiasta lopulta aika vähän, Saher sanoo.

Terveellisesti syövät muita epämiellyttävämpiä

Moni pitää luomuruokaa tavallista ruokaa terveellisempänä ja toisaalta geenimuunneltua ruokaa epäilyttävänä. Tutkijoiden mukaan luomuruuan ja geenimuunnellun ruuan erot tavallisen ruokaan löytyvät vain tuotantotavoista.

- Ihmisen mielikuvissa tuotantomenetelmä on jättänyt tuotteeseen pysyvän jäljen - ikään kuin saastuttanut tai jalostanut sitä. Ajattelemme näin, vaikkei asiasta olisikaan tieteellistä näyttöä, Saher kertoo.

Saherin kyselytutkimuksessa tarkasteltiin lähes 4 000 vastaajan asenteita luomu- ja geenimanipuloituun ruokaan, vaihtoehtolääkintään sekä "olet mitä syöt" -tyyppiseen ajatteluun.

Ihmiset tekevät päätelmiä toisistaan jo hyvin vähäisen tiedon perusteella. Jo pelkkä ruokavalio voi riittää mielikuvan syntymiseen. Saher huomasi tutkimuksessaan esimerkiksi sen, että terveellisesti ruokailevia pidetään kurinalaisempina, mutta myös muita ihmisiä epämiellyttävämpinä.

Filosofian maisteri Marieke Saherin psykologian väitöskirja "Everyday beliefs about food and health" tarkastetaan Helsingin yliopistossa huomenna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme