Mainos
Mainos

Ruokakaupoista kasseittain leipää hyväntekeväisyyteen

Viime viikolla ihmetystä herätti Linnan juhlien ruokalinja: syömättä jääneet ruuat heitettiin pois.

Maanantain Aamulehdessä Hämeenlinnan Hämeensaaren Citymarketin kauppias Juha Ketola kannusti nykyistä useampia kauppiaita luovuttamaan vanhan päiväyksen tuotteita hyväntekeväisyyteen.

Päivittäistavarakauppa ry:n elintarviketurvallisuudesta vastaava asiantuntija Merja Söderström ei osaa tehdä tarkkaa arviota siitä, kuinka suuri osa kaupoista lahjoittaa vanhoja tuotteita hyväntekeväisyyteen, mutta pitää ilmiötä kuitenkin melko yleisenä.

Lain mukaan parasta ennen -päivämäärällä varustettuja tuotteita – kuten leipää ja suklaata – voi luovuttaa hyväntekeväisyyteen ilmoitetun päivämäärän jälkeenkin. Lihatuotteiden ja muiden viimeinen käyttöpäivä -merkinnöillä varustettujen elintarvikkeiden luovuttaminen on sen sijaan kiellettyä mahdollisten terveysvaarojen takia.

Hävikki vähenee

Useimmin hyväntekeväisyyteen menevä tuote on leipä.

K-Supermarket Munkin kauppias Jorma Peltosaari sanoo, että hänen kaupassaan leipää menee Pelastusarmeijalle noin yksi iso jätesäkillinen päivässä.

– Meillä ei-tuoreiden leipien lisäksi melko paljon menee Pelastusarmeijalle myös tuotteita, joiden pakkaus on hieman vioittunut, esimerkiksi jos säilykepurkin etiketti on revennyt tai kauraryynipaketti on kolhiintunut. Asiakas ei niitä enää kaupasta ostaisi, mutta ne ovat täysin syötävää ruokaa, Peltosaari kertoo.

Hän uskoo parasta ennen -päivän ohittaneiden tuotteiden lahjoittamisen olevan melko yleistä.

– Ei tästä käytännössä tule meille lisätyötä ja vähentäähän se biojätekuormaammekin. Parempi, että Pelastusarmeija voi käyttää niitä kuin että menisivät roskikseen.

Osittain ruuan lahjoittamisen takia pois heitettävän ruuan osuus kaupoissa on viime vuosina vähentynyt. Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan hävikkiä ovat myös olleet vähentämässä sähköiset ennuste- ja tilausjärjestelmät sekä kauppojen sunnuntaiaukiolo.

– Kaupat eivät lähtökohtaisesti ole hyväntekeväisyysjärjestöjä. Kaupan näkökulmasta tietysti pyrkimyksenä on, että hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän, sanoo Söderström Päivittäistavarakauppa ry:stä.

S-ryhmä ei innostu ruuan lahjoittamisesta

Monet kaupat eivät ylijäämäelintarvikkeita luovuteta siihen liittyvien riskien takia. Hyväntekeväisyyteen ruokaa luovuttavalla on vastuu siitä, että tuote on kunnossa myös sen käyttövaiheessa.

Esimerkiksi S-ryhmän yleinen linja on, että viimeistä päiväystä lähestyvät tuotteet laitetaan alennukseen – kuten usein on tapana muissakin liikkeissä – mutta vanhat tuotteet menevät roskiin.

– Koetamme mahdollisimman hyvin tarjota suoraan asiakkaillemme kaiken edun tässä kysymyksessä. Toki pyrimme myös mahdollisimman pieneen hävikkiin, sanoo S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

Jotkut alueosuuskaupat silti luovuttavat ruokaa hyväntekeväisyyteen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme