Mainos
Mainos

Ruokapankin asiakkaista osa näkee nälkää

Valtaosa ruokapankin asiakkaista on pysyvän, ei väliaikaisen avun tarpeessa. Tänään Lahdessa julkistettu tutkimus osoittaa ruokapankin paikkaavan hyvinvointivaltion hajonneita turvaverkkoja. Osa ruokapankin asiakkaista hakee apua todelliseen nälkään.

Tutkija Marjaana Seppänen kävi lävitse Lahden ruokapankin tuhannen asiakkaan lomakkeet sekä haastatteli perusteellisemmin 11 perhettä. Hän päättelee, että ruoka-apu on kohdentunut pitkäaikaisesti taloudellisesti huono-osaisille, joiden pääasiallinen ongelma on sosiaalietuuksien matala taso.

Noin 80 prosenttia ruokakassin hakijoista on työttömiä, ennen kaikkea peruspäivärahaa saavia tai sitäkin vailla olevia. Ruokapankissa asioi runsaasti myös mielenterveys- ja sairauseläkeläisiä.

Ruokaa haetaan sekä suoranaiseen nälkään että rahan säästämiseksi muihin hankintoihin. Kun sosiaalitoimi on lähes kokonaan luopunut harkinnanvaraisista toimeentulotuista, pienikin ylimääräinen meno voi johtaa velka- ja vippikierteeseen.

-Ruokapankin ansiosta voidaan ummistaa silmät siltä tosiasialta, että hyvinvointivaltion vastuu perusturvasta ei käytännössä toteudu, päättelee Seppänen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme