Mainos
Mainos

Ruotsalaisprofessori: Epämuodostumia poikkeuksellisen monella

Syöpätautien professori pitää poikkeuksellisena, että yhden kunnan alueella on vuoden aikana syntynyt viisi lasta, joilla on epämuodostumia. Norrländska Socialdemokraten -verkkolehden haastattelema Lennart Hardell pitää mahdollisena, että epämuodostumien syy löytyy Haaparannan alueen ympäristöstä.

– Lasten elinympäristö pitää tutkia perusteellisesti, Hardell vaatii.

Muun muassa elohopea, dioksiinit, kromi tai nikkeli voivat aiheuttaa epämuodostumia ja siksi katseet on käännetty Ruotsin ja Suomen rajalla Torniossa toimivan Outokummun terästehtaan ja suuntaan. Verkkolehti arvelee, että syy saattaa löytyä terästehtaan nikkeli- ja kromipäästöistä.

Epämuodostumien syy löytyy helposti

Hardellin mukaan epämuodostumien syyn selvittäminen ei ole kovin vaikeaa.

- Metallien ja dioksiinien testaus verestä on helppoa. On tärkeää kartoittaa, kuinka paljon ympäristö vaikuttaa ihmisiin.

Hardell myös suosittelee, että alueen syöpätapausten määrä selvitettäisiin.

Haaparanta sijaitsee alueella, jolta on mitattu Ruotsin suurimmat nikkeli- ja kromipitoisuudet. Molemmat aineet ovat karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme