Mainos
Mainos

Ruotsin kuningas paljasti sotalapsipatsaan

Tilaisuutta todisti Haaparannassa yli 500 sotalasta. Ruotsiin lähetettiin sotavuosina noin 80 000 sotalasta. Heistä 15 000 jäi maahan pysyvästi.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa paljasti tänään sotalapsipatsaan Haaparannan Tullipuistossa maiden rajalla. Yli 500 eri puolilta Suomea ja Ruotsia saapunutta sotalasta seurasi tilaisuutta. Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistui patsaan paljastamiseen maiden yhteisen sotalapsijuhlan toisena suojelijana.

- Toivon, että patsas muistuttaa meitä ja tulevia sukupolvia sotalasten elämästä ja erityisestä läheisyydestä, joka oli ja yhä on Suomen ja Ruotsin välillä, sanoi kuningas tilaisuudessa.

Suomesta matkasi sotavuosina 1939-1945 noin 80 000 lasta turvaan Ruotsiin. Heistä arviolta noin 15 000 jäi pysyvästi Ruotsiin ja 500 Tanskaan. 1990-luvun alusta Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa on perustettu sotalapsiyhdistyksiä.

Ruotsalaisten aloitteesta sotalapsille päätettiin pystyttää oma muistomerkki. Paikaksi valittiin Haaparanta, jonka kautta kaikki Suomen sotalapset matkasivat ruotsalaisiin perheisiinsä.

Patsaan on suunnitellut arkkitehtitaiteilija Anna Jäämeri-Ruusuvuori, joka on itsekin sotalapsi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme