Mainos
Mainos

Ruotsin kuninkaalliset vierailivat Haminassa ja Porvoossa

Kaksi viikkoa sitten 350 vuotta täyttänyt Hamina sai tänään vieraakseen Ruotsin kuninkaalliset. Kuningasperhe tutustui myös Porvooseen.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia sekä kruununprinsessa Victoria jatkoivat valtiovierailuaan Suomessa tutustumalla Haminaan ja Porvooseen.

Kuninkaalliset otettiin innokkaasti vastaan käyntikohteissaan. Kummassakin kaupungissa kuninkaallisten vierailua oli seuraamassa väkeä sankoin joukoin lähiseuduilta ja kauempaa.

Kuninkaalliset vieraat saapuivat presidentti Tarja Halosen ja tohtori Pentti Arajärven seurassa Haminaan aamukymmeneltä helikopterilla. Yleisöä oli kerääntynyt kulkureitin varteen runsaasti hyvissä ajoin ennen vieraiden tuloa. Aurinkoinen sää suosi vierailua. Yleisö sai mitä halusi, kun kruununprinsessa Victoria tuli näkyville. Hän jatkoi tällä kertaa haminalaisten hurmaamista.

Kuninkaallisten vierailu oli Haminan 350-vuotisjuhlien kohokohta. Kaupunki oli myös selkeästi panostanut runsaasti vierailuun. Viimeksi kuninkaallisia on vieraillut Haminassa 220 vuotta sitten. Kuninkaalliset vieraat ja presidenttipari tutustuvat muun muassa raatihuoneeseen, Haminan Bastioniin ja kaupunginmuseoon. Kaupunginmuseossa on esillä mielenkiintoinen Katariina II ja Kustaa III -näyttely.

Porvoossa heidän käyntikohteinaan olivat Porvoon lukio ja sen historiallinen kirjasto. Tänään illalla ruotsin kuningaspari isännöi juhlapäivällisiä Ruotsin suurlähetystössä.

Huomenna kuninkaalliset tutustuvat Jyväskylään ja mm. Alvar Aallon tuotantoon.

Vierailu alkoi eilen

Ruotsin kuninkaalliset saapuivat eilen aamupäivällä miinalaiva HMS Visborgilla Helsingin Eteläsatamaan. Poliisin arvion mukaan paikalle oli kerääntynyt noin tuhatpäinen väkijoukko, joka puhkesi aplodeihin, kun vieraat astuivat Suomen kamaralle.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja johti Suomen vastaanottokomiteaa satamassa. Virallinen vastaanottoseremonia presidentti Halosen johdolla nähtiin Presidentinlinnan pihalla. Kansallislaulujen jälkeen kuningas ja presidentti tarkastivat kunniakomppanian ja Silvia ja Victoria kukitettiin. Runsaslukuinen ihmisjoukko seurasi seremoniaa Kauppatorilla ja taputti kuninkaallisille, kun he vilkuttivat Presidentinlinnan parvekkeelta.

Puolilta päivin kuningas kävi laskemassa seppeleet Hietaniemen hautausmaalla Sankariristille, marsalkka Mannerheimin haudalle ja kaatuneiden ruotsalaisten vapaaehtoisten muistopatsaalle. Sankarihautausmaalla oli kunniavartio kahdeksan haudan kohdalla, joihin kuhunkin oli haudattu sotien aikana kaatunut ruotsalaissotilas.

Iltapäivällä kuningaspari osallistui pienyrittäjäseminaariin ja kruununprinsessa Victoria vieraili Sanoma-talossa ja Akateemisessa kirjakaupassa.

Karita Mattila esiintyi kuninkaallisilleKuninkaallisten ilta huipentui eilen presidentti Halosen ja hänen puolisonsa Pentti Arajärven tarjoamaan juhlapäivälliseen presidentinlinnassa.

Päivällisellä oli noin 160 kutsuvierasta. Kutsuvieraiden joukossa oli kuninkaan seurueen lisäksi Suomen poliittista johtoa, korkeimpia virkamiehiä sekä talous- ja kulttuurielämän edustajia. Kunniavieraiden ja isäntien lisäksi päivällispöydän päädyssä istuvat presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto, eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, pääministeri Matti Vanhanen sekä Ruotsin pohjoismainen yhteistyöministeri Berit Andnor.

Vieraita viihdyttivät sopraano Karita Mattila, pianisti Tuija Hakkila ja Kaartin soittokunta.


(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 27.08.2003)

(Seitsemän uutiset 27.08.2003)

vierailuun (Kymmenen uutiset 26.08.2003)

(Kymmenen uutiset 26.08.2003)
(Huomenta Suomi 25.08.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme