Mainos
Mainos

Ruotsin oppikirjan joukkorahoitus peruutetaan

Ruotsin oppikirjaa ei voida toteuttaa Suomessa joukkorahoituksella.

Tähän lopputulokseen tultiin Senja Larsenin vetämässä Senja opettaa sinulle ruotsia -kirjahankkeessa, joka joutui poliisiselvityksen kohteeksi.

Asiasta kerrottiin tänään hankkeen verkkosivuilla.

Poliisihallitus halusi tietää, onko kyseessä rahankeräyslaissa tarkoitettu rahankeräys, joka on kielletty yksityishenkilöiltä. Hankkeesta vastattiin tähän lausuntopyyntöön, mutta poliisilta ei saatu asiaan toivottua nopeutettua käsittelyä.

Joukkorahoitus päätettiin tämän vuoksi peruuttaa. Ennakkotilauksen tehneet saavat kirjat lahjaksi.

Kirjaa varten kerättiin rahoitusta ja materiaalia Facebookissa sekä Kickstarter-palvelussa.

Kickstarter on yksi tunnetuimpia verkon joukkorahoituspalveluja. Sen kautta tuntematon ideanikkari saa toteutettua unelmansa vaikkapa täydellisestä saippuapalasta tai sitten jo tunnetut tekijät hakevat tukea valtavirrasta poikkeavalle elokuvalleen.

Suomalaisten viranomaisten selvitykset tuntuvat tässä innovaatioiden ympäristössä kovin kömpelöiltä.

Mutta on viranomaisten säännöissä yleensä jotain hyvääkin. Kaikkien osapuolten pitäisi nimittäin ymmärtää joukkorahoitus samalla tavalla.

Entä jos pyydetty rahoitus ja kysyntä ylittyvät merkittävästi, hanke viivästyy tai lopullinen tuote muuttuu matkan varrella? Kickstarter-palvelu ei esimerkiksi esitä tietoja siitä, miten onnistuneesti palvelun kautta luvatut tuotteet ovat lopulta päätyneet kuluttajille asti.

Olen itse tukenut paria ulkomaista joukkorahoitusprojektia. Ajattelen tätä toimintaa ennakkotilauksina tuotteista tai sovelluksista, jotka eivät ehkä syntyisi ilman minua. Hankkeen vastuullisuuden arvioinnissa noudatan samaa varovaisuutta kuin muussakin nettikaupassa.

Toivottavasti joukkorahoitukselle saadaan ketterät pelisäännöt. Hyviä toteuttamattomia ideoita kun on maailma täynnä.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot