Mainos
Mainos

Ruotsin puolustusministeri arvosteli Halosen lausuntoa

Ruotsin puolustusministeri arvostelee presidentti Tarja Halosen lausuntoa länsinaapurimme puolustuksesta. Ruotsi ei aio puolustusministeri Leni Björklundin mukaan luottaa puolustuksessaan Suomeen eikä muihin naapurimaihinsa.

Ruotsin puolustusministeri Leni Björklund on eri mieltä Suomen presidentin Tarja Halosen kanssa Ruotsin puolustuksesta, kertoo Svenska Dagbladet -lehti. Halonen kommentoi Ruotsin puolustusjärjestelyjä perjantaina politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.

- Meillä on aika iso alue ja olemme geopoliittisesti sellaisessa tilanteessa, että ruotsalaista liikettä emme voi tehdä ja jättää puolustusta naapureiden varaan, Halonen sanoi.

Halosen lausunto liittyi laajoihin supistuksiin, joita Ruotsin puolustusvoimat kaavailee.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Håkan Syrén ehdotti perjantaina, että puolustusvoimista lakkautettaisiin noin kymmenen joukko-osastoa ja henkilöstöä vähennettäisiin noin 5000:lla.

Puolustusministeri Björklundin mielestä Halonen on väärässä. Hänen mukaansa Ruotsilla on jatkossakin hyvä puolustuskyky eikä Ruotsi aio luottaa puolustuksessaan Suomeen tai muihinkaan maihin.

- Muutosta, jonka teemme (puolustusvoimissa) emme tee huonontaaksemme vaan saadaksemme tehokkaamman ja iskukykyisemmän puolustuksen, Björklund sanoi Svenska Dagbladetin mukaan.

Björklund kommentoi lehdessä myös Suomen puolustusvoimien varusmiesvaltaisuutta. Hänen mukaansa Ruotsissa on huomattu, että isolla varusmiesmäärällä on kallista ylläpitää laatua eikä silloin ole välttämättä varaa teknologiaan. Suomessa kustakin miesten ikäluokasta 80 prosenttia käy armeijan. Ruotsissa palvelukseen astuu vain noin 30 prosenttia kunkin ikäluokan miehistä.

Kovin suurta julkista kohua Halosen lausunto ei ole Ruotsissa herättänyt. Ruotsalaiset tiedotusvälineet huomasivat tapauksen eilen. Tuolloin siitä kertoivat radio ja televisio. Ruotsin suurin aamuisin ilmestyvä päivälehti Dagens Nyheter kuittasi asian pikku-uutisella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot