Mainos
Mainos

Ruotsin puolustusministeri: Emme tavoittele puolustusliittoa Suomen kanssa

Ruotsi haluaa valmistautua puolustusyhteistyöhön Suomen kanssa myös kriisitilanteissa, mutta kysymys ei ole puolustusliitosta, sanoo Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

Päätökset yhteistoiminnasta kriisitilanteissa tehdään erikseen, jos sellaiseen tilanteeseen joudutaan, ministeri korostaa.

– Tämä yhteistyö on salaista, mutta tosiasia on, että käsittelemme tällaisia asioita, Hultqvist sanoi.

Suomen ja Ruotsin yhteistyön tiivistäminen alkoi alkuvuonna julkistetusta yhteisestä raportista. Toimet ovat olleet esillä puolustusministereiden tapaamisessa.

– Suomi on ainoa maa, jonka kanssa olemme sopineet yhteistyöstä, joka ylittää rauhanajan yhteistyön, Hultqvist korosti.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) totesi, että tässä vaiheessa kyse on käytännön yhteistyöstä ja nyt pannaan toimeen niitä toimia, joita nykyinen lainsäädäntö sallii.

Sukellusvenekyyti Niinistön toivelistalla

Ministereiden vierailuvaihto jatkuu tiiviinä, ja Niinistön on määrä tehdä vastavierailu Ruotsiin syksyllä. Hän toivoo pääsevänsä silloin tutustumaan Ruotsin sukellusveneisiin ja mahdollisesti jopa kyytiin. 

– Suomi on kiinnostunut Ruotsin sukellusvenekyvystä, joka meiltä puuttuu. Sukellusveneillä torjutaan sukellusveneitä, Niinistö totesi.

Viime syksyn suuri sukellusvenejahti on saanut aikaan sen, että Ruotsi hankkii uusia laivoja ja varustautuu aluevesiloukkausten torjumiseksi. Hultqvistin mukaan vielä ei ole mahdollista sanoa, voisivatko Suomi ja Ruotsi tehdä viime syksyä syvempää yhteistyötä operaatioissa, jos sama tilanne toistuu tänä syksynä.

Ruotsin muuttunut Nato-ilmapiiri ja opposition kannatus jäsenyydelle ei Hultqvistin mukaan muuta hallituksen politiikkaa. Jäsenyyttä ei haeta tällä hallituskaudella.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme