Mainos
Mainos

Ruotsinkielisiä suosiva aluejako suututti pohjalaiset maanviljelijät

Keski-Pohjanmaan maalaisväestö on tuohtunut keskustaministereiden eilisestä päätöksestä. Keski-Pohjanmaan alue suuntautuu jatkossa valtionhallinnossa etelään, perusteena ruotsinkielisen väestön oikeudet. Maaseudulla lasketaan uuden aluejaon vievän viljelijöiltä kymmenien miljoonien EU-tuet vuosittain.

- No jos ei se nyt shokki ollut, mutta kyllä se järkytys joka tapauksessa oli. Että miten ruotsinkieliset pystyy vähemmistönä ajaan demokraattisessa valtiossa asian päätöksen tällä lailla, kertoo maanviljelijä Reino Paavola Kaustisilta.

Kiistassa on kyse siitä, että sijoitus etelään parantaa ruotsinkielisten palveluita, mutta vähentää puolestaan maataloustukia. Suomenkielinen maalaisväki uskoo, että Suomi rikkoo päätöksellä EU:n asetuksia asettaessaan ruotsinkielisten oikeudet aluejaossa ykkössijalle. EU:ssa alue on sijoitettu pohjoiseen vyöhykkeeseen.

- Tämä kielikysymys ohittaa tämänkin EU-asetuksen ja meitä kyllä järkyttää, että voiko Suomessa ja EU:ssa asiat olla näin, että vähemmistö määrää mitä tehdään, ihmettelee Toholammen kunnanjohtaja Jari Kangasvieri.

Ratkaisun on laskettu aiheuttavan alueelle kymmenien miljoonien eurojen menetykset erilaisina EU-tukina. EU:n lisäksi valtioneuvostolla on vielä mahdollisuus vaikuttaa päätökseen.

OIKAISU: Nyt tehty aluejakopäätös on puhtaasti hallinnollinen eikä sillä ole mitään vaikutusta Keski-Pohjanmaan maakunnan EU:lta saamiin rakenne- ja maataloustukiin.

Katso Outi Airolan juttu Kaustisista

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme