Mainos
Mainos

Ruotsista karannut öljylautta laajentunut ja hajonnut

Rajavartiolaitos ei löytänyt tämän päivän valvontalennollaan mäntyöljylauttaa Selkämereltä. Öljy on ajautunut runsaan viikon ajan Ruotsista kohti Suomea.

Eilisellä lennolla öljylautta vielä löydettiin. Öljy oli tuolloin yli sadan kilometrin päässä Suomen rannikosta.

Varmasti ei kuitenkaan tiedetä, onko öljylautta hajonnut, kertoo Suomen ympäristökeskuksen viestintäjohtaja Kirsi Norros. Öljylautta on voinut kovassa aallokossa painua osittain pinnan alle.

– Sen takia öljyntorjuntavalmiutta ei ole vielä purettu, hän kertoo.

Öljyntorjunta-alus Louhi lähtee todennäköisesti huomenna ulkomerelle tarkastamaan tilannetta. Myös rajavartiolaitoksen valvontakone tekee todennäköisesti huomenna uuden tarkastuslennon.

Rannikon kalastajia varoitettu

Ruotsista mereen päässyt mäntyöljylautta on laajentunut ja osittain hajonnut, arvioi tarkastaja Uljas Hietapakka Suomen ympäristökeskuksesta tänään.

Lautta on Hietapakan mukaan kasvanut pituudeltaan noin 20 kilometrin ja leveydeltään noin 10 kilometrin laajuiseksi alueeksi, ja sen kokonaispinta-ala on noin sata kilometriä.

Tilanteen kehittymistä on vaikea arvioida, koska tuulen suunnat ovat ennusteiden mukaan huomenna muuttumassa ja voimakkuudet heikkenemässä. Tänään öljylautta ei vielä ylitä Suomen rannikkoa.

– Huomenna jos tuuli laantuu, on tarkoitus, että suunnitellaan torjuntatoimia, Hietapakka sanoo.

Tarkoituksena on, että Raumalla sijaitsevat öljyntorjunta-alukset Louhi ja Linja lähtisivät Selkämerelle paikan päälle torjumaan öljylautan pääsyä Suomen rannikolle.

Hietapakan mukaan kyseessä on suomalaisittain suurehko, vaikkakin kansainvälisesti melko pieni öljyvuoto.

Rannikon kalastajia on varoitettu mahdollisesti saapuvasta öljylautasta, samoin Satakunnan ja Pohjanmaan pelastuslaitoksia on informoitu.

Öljyntorjunnan näkökulmasta Suomeen tapaninpäivänä saapunut myrsky sattui mahdollisimman huonoon aikaan, koska myrsky hajotti alun perin vain muutaman neliökilometrin kokoista öljylauttaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme