Mainos
Mainos

Rusi: Lipposella ja Sorsalla avatut operaatiot KGB:ssä ja Stasissa

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut suurlähettiläs Alpo Rusi kertoo esimerkiksi, että Paavo Lipponen urkki vuonna 1969 Länsi-Saksan sosialidemokraattien asioita DDR:n tiedustelulinjan diplomaateille.

Suurlähettiläs Alpo Rusi olettaa, että SDP:n johdolla eli Kalevi Sorsalla, Paavo Lipposella, Matti Ahteella, Ulf Sundqvstilla sekä Jaakko Kalelalla oli peitenimi, koodi ja avattu operaatio sekä KGB:ssä että Stasissa.

Rusin mukaan Saksassa tehtyjen tutkimusten perusteella järjestelmä toimi näin, ja asiassa ei tehty mitään poikkeuksia. Niistä henkilöistä, joiden kanssa oltiin kontaktissa, avattiin operaatiot. Mm. entisellä Saksan littokanslerilla Willy Brandtilla oli neljä työkansiota ja koodinimi. Koodimini oli myös kristillis-demokraattisen uninonin johtajalla, Franz Joseph Straussilla.

MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut suurlähettiläs Alpo Rusi kertoo esimerkiksi, että Paavo Lipponen urkki vuonna 1969 Länsi-Saksan sosialidemokraattien asioita DDR:n tiedustelulinjan diplomaateille.

ja

"Toveri Kalevi Sorsa on tehnyt suuria palveluksia Neuvostoliitolle"

Alpo Rusin kirjassa kerrotaan, kuinka vuonna 1979 vaikutusvaltainen NKP:n keskuskomitean jäsen BorisPonomarev tapasi DDR:n kommunistisen puolueen pääsihteeri Erich Honeckerin Saksassa. Kirjan mukaan Ponomaref kiitti sitä, että "ystävämme Suomessa, toveri pääministeri Kalevi Sorsa, on tehnyt suuria palveluksia Neuvostoliitolle".

Kalevi Sorsa

Rusin mukaan tästä keskustelusta on olemassa muistio. Keskustelussa viitataan tilanteeseen, jossa Kalevi Sorsa oli noussut aseriisuntaryhmän puheenjohtajaksi 1978 Helsingin konferensissa, jonka jälkeen hänen toimintansa katsottiin olevan erityisen edullista Neuvostoliitolle sen hakiessa tukea maailmanlaajuiselle rauhanoffensiiville.

Samanaikaisesti Neuvostoliitto miehitti Afganistanin, sai aikaan sotatilan julistamisen Puolassa ja ryhtyi kurinpalautuksiin koko Itäblokissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme