Mainos
Mainos

Rusi-vuotojutun rikosepäily kohdistuu Supoon

Suurlähettiläs Alpo Rusin vakoiluepäilyjen vuotamisesta epäillään yhtä henkilöä, mutta ei entistä sisäministeri Ville Itälää.

Eduskunnan oikeusasiamiehen pyytämä esitutkinta tohtori Alpo Rusin vakoiluepäilysten vuotamisesta on valmistunut. Myös tästä vuototutkimuksesta on jo vuodettu tietoja julkisuuteen. Ne kytkevät Rusi-jupakkaan Suojelupoliisin lisäksi myös tukun huippupoliitikkoja kuten silloiset pääministeri Paavo Lipposen, sisäministeri Ville Itälän ja oppositojohtaja Esko Ahon.

Alunperin vuotoepäilyt juontuvat parin vuoden taakse, jolloin Supo epäili Rusia vakoilusta entisen DDR:n hyväksi vuosina 1969-1976. Valtionsyyttäjän mukaan epäily oli aiheeton, eikä hän nostanut syytettä. Rusi kanteli myöhemmin Supon toimista oikeusasiamiehelle. Rusin mielestä Supon edustajat levittivät häntä koskevista epäilyistä tietoja laajalle joukolle jo silloin, kun hän itse ei vielä tiennyt tutkimuksista.

Tieto Rusin vakoiluepäilystä meni mm. kaikkien kolmen suurimman puolueen puheenjohtajalle. Suojelupoliisin johtaja Seppo Nevala kertoi hallituksen sisäpiirille, jonka jälkeen silloinen poliisiministeri Ville Itälä kertomansa mukaan sopi pääministeri Paavo Lipponen kanssa asian kertomisesta myös silloiselle keskustajohtaja Esko Aholle. Aho sai vielä lisätietoja Supon Nevalalalta.

Rusi ihmettelee Ahon informointia. -Nyt kun olen tämän päivän aikana tätä asiaa märehtinyt niin voin sanoa että olen entistä kauhistuneempi, että poliisiasioista vastaava ministeri olisi tällaista tehnyt, Rusi kertoo.

Muitakin kertojia lienee ollut liikkeellä, sillä keskustan puoluesihteeri Eero Lankia on kuulusteluissa kertonut saaneensa tiedon Rusi-epäilyistä muualta.

Tiettävästi Rusi-tietojen vuotamisesta on epäilty yhtä Suojelupoliisin virkamiestä, mutta Supon tällä hetkellä muusta syystä hyllytetyllä päälliköllä ei ole siitä tietoa.

-Minä olen kertonut niille tahoille, tasavallen presidentille, pääministerille, ulkoministerille ja tietysti myös omalle sisäministerilleni niinkuin virkavelvollisuuteni edellyttää. Minä en sitten tiedä että mitä muuta on tapahtunut, kertoo Seppo Nevala.

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio on ilmoittanut julkisuuteen, että Ville Itälää ei ole esitutkinnassa kuultu rikoksesta epäiltynä. Paunio antoi asiasta kirjallisen lausunnon myöhään eilisiltana Yleisradion tv-uutisten kerrottua, että Itälän epäillään vuotaneen tietoja suojelupoliisin Rusi-tutkimuksista.

Oikeusasiamiehen päätöstä Rusin vakoilututkinnan ja siitä tiedottamisen mahdollisista virheistä, odotetaan muutaman viikon kuluessa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 13.01.2005)

Itälä ihmettelee Rusi-vakoilukohun vuotosyytöksiä.

(Kymmenen uutiset 13.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme