Mainos
Mainos

Rusin kantelusta ei syytteitä

Eduskunnan oikeusasiamies katsoo, etteivät Suojelupoliisi ja Ville Itälä toimineet lainvastaisesti Rusi-jutussa.

Eduskunnan oikeusasiamies on antanut päätöksensä Alpo Rusin kanteluun. Supo ei ole oikeusasiamiehen mukaan menetellyt lainvastaisesti Rusia koskeneessa esitutkinnassa.

Syytettä Supon virkamiestä vastaan ei nosteta.

Myöskään kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ville Itälä ei rikkonut lakia kertoessaan Rusiin kohdistuneesta vakoilututkinnasta, oikeusasiamies sanoo. Hän katsoo, että tiedon antamiseen silloiselle oppositiojohtajalle Esko Aholle oli painava syy.

Itälä oli Rusi-tutkinnan aikaan sisäministeri ja sai tietää epäilyistä asemansa perusteella. Rusi puolestaan oli keskustan kansanedustajaehdokkaana, joten Itälä päätti yhdessä tuolloin pääministerinä olleen Paavo Lipposen kanssa kertoa Rusi-tutkinnasta Aholle. Kehotus Ahon informoimiseen tuli suojelupoliisin päälliköltä.

Rusi tyytyväinen päätökseen

Ulkoasiainneuvos Alpo Rusi on tyytyväinen päätökseen. Rusin mukaan oikeusasiamiehen ratkaisun perustelut osoittavat, että hänen kantelunsa oli sekä oikeutettu että erittäin aiheellinen.

Vaikka tutkinnassa jäikin selvittämättä, miten tieto Rusiin kohdistuneesta vakoiluepäilystä vuoti julkisuuteen, Rusin mukaan selvityksestä voi lukea, että vuoto hyvin todennäköisesti lähti suojelupoliisin piiristä.

Myös Itälä on tyytyväinen oikeusasiamiehen päätökseen, jonka mukaan hänellä oli oikeus kertoa Rusiin kohdistuneesta tutkinnasta oppositiojohtaja Esko Aholle.

Itälä sanoi STT:lle olleensa itse kaiken aikaa vakuuttunut, että hänen yhdessä Lipposen kanssa tekemä päätös oli juridisesti oikea ja moraalisesti ainoa kestävä ratkaisu.

Rusi - toisin kuin oikeusasiamies - ei hyväksy edelleenkään Itälän toimintaa.

- Tutkinta oli silloin täysin tekemättä, eikä sen käynnistyessä ollut mitään konkreettista näyttöä, Rusi sanoi.

Tieto yhdeksälle henkilölle

Suojelupoliisi kertoi Alpo Rusiin kohdistuneiden vakoiluepäilyjen tutkinnasta kaikkiaan yhdeksälle henkilölle. Eduskunnan oikeusasiamiehen Riitta-Leena Paunion selvityksen mukaan Supo antoi tiedon ylimmälle poliittiselle johdolle: presidentti Tarja Haloselle, entiselle presidentille Martti Ahtisaarelle, silloiselle pääministerille Paavo Lipposelle, silloiselle sisäministerille Ville Itälälle ja ulkoministeri Erkki Tuomiojalle.

Lisäksi tiedon saivat nyt jo eläkkeellä oleva poliisiylijohtaja Reijo Naulapää, valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski, ulkoasiainneuvos Juhani Suomi ja DDR:n ulkomaantiedustelun HVA:n entinen tiedustelu-upseeri Peter Keller.

Paunio katsoo selvityksessään, että kaikkien informointiin oli peruste. Samalla hän tähdentää, että mitä laajemmalle salaisia asioita levitetään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ne päätyvät myös julkisuuteen.

-Tässä asiassa suojelupoliisi on kuitenkin esittänyt mielestäni lainmukaiset ja hyväksyttävät perusteet toiminnalleen. En myöskään pidä tiedonsaajien piiriä kovin suurena.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.02.2005)

(Seitsemän uutiset 03.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme