Mainos
Mainos

Rutiinit auttavat lasta kriisin keskellä

Vanhempien tulisi psykologin mukaan pysyä avoimina lasten kysymyksille Aasian katastrofista. Toisaalta lapsen on annettava elää myös turvallista arkea.

Psykologi Hannele Törrönen Ensi- ja turvakotien liitosta muistuttaa, että esimerkiksi televisio ja uutiset eivät vaikuta lapsiin suoraan vaan vanhempien kautta.

- Lapsi hakee turvallisuutta seuraamalla vanhempiensa reaktioita. Aasian tuhot tapahtuivat loma-aikaan ja niitä seurattiin usein koko perheen voimin. Alkushokin jälkeen vanhempien vastuuna olisikin miettiä uutisoinnin seuraamisen rajaamista.

Tapahtumista tulisi puhua lapsen kanssa hänen omilla ehdoillaan.

- Aluksi on hyvä selittää lapsen kiinnostusta ja ikää vastaavasti, mistä Aasian tapahtumissa on kyse. On hyvä painottaa sitä, että kyseessä on luonnonkatastrofi - ei ihmisen pahuuden seuraus, eikä kenenkään aiheuttama tapahtuma.

Törrösen mukaan on hyvä, että vanhempien tunnereaktiot näkyvät. Surua tai kauhua ei tarvitse salata lapselta.

- Tärkeää on painottaa myös sitä, että asian hyväksi tehdään jotain: alueelle lähetetään apua ja lääkäreitä, kaduilla kerätään rahaa ja niin edelleen. Kriisissä menetetään hallinnan tunne, joten on tärkeää, että lapset näkevät, että aikuiset ponnistelevat asian eteen.

Lapsen mielessä voi herätä monenlaisia kysymyksiä.

- Lapset miettivät esimerkiksi sitä, voiko tämä tapahtua meille. Voiko ukin ja mummin mökkirantakin tulvia? Aikuisten on pysyttävä lasten kysymysten ja kiinnostusten maailmassa.

Toisaalta lapselle on myös annettava mahdollisuus tavallista arkea.

- Kriisin keskellä arjen rutiinit ovat erityisen tärkeitä. Aikuisten olisi hyvä pitää niistä kiinni ja miettiä, kuinka paljon tempautuu mukaan katastrofin kauhisteluun.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme