Mainos
Mainos

Ruuan hinta ei ole laskenut kustannusten myötä

Ruokakaupan hintojen olisi pitänyt laskea nopeammin kuluvana vuonna, arvioivat tutkijat.

Helsingin Sanomien haastattelemat tutkijat katsovat, että ruuan hinnoissa olisi laskuvaraa enemmän kuin arvonlisäveron tulevan alennuksen verran.

Monessa EU-maassa ruoka on halventunut nopeasti, koska raaka-aineet, energia ja korot ovat nyt halvempia. Suomessa hinnat ovat pari prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten.

- Kyllä hintojen olisi pitänyt nopeammin tänä vuonna tulla alas, sanoo Kyösti Arovuori Pellervon taloudellisesta tutkimuslaitoksesta.

Viipeen ansiosta katteet ovat kasvaneet ruokateollisuudessa, kuljetuksissa tai kaupassa, arvioi puolestaan Tilastokeskuksen Ilkka Lehtinen.

Markkinajohtaja S-ryhmän edustajan mukaan katteet eivät ole nousseet.

- Kaupan katteet eivät ole muutamaan vuoteen nousseet, pikemminkin päinvastoin, sanoo market- ja rautakaupan toimialajohtaja Olli Vormisto Osuuskauppa Hämeenmaasta. Hämeenmaa on yksi S-ryhmän 22 alueosuuskaupasta.

Ruokakauppa Suomessa on keskittynyt entisestään. S-ryhmä ja sen pääkilpailija K-ryhmä hallitsevat yhdessä 76:ta prosenttia päivittäistavarakaupasta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme