Mainos
Mainos

Ruuan hintaan vaikuttaa myös pelko

Ruuan hinta on noussut maailmanmarkkinoilla 40 prosenttia reilun vuoden aikana. Eniten ovat kallistuneet peruselintarvikkeet, kuten viljat.

Professori Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta kertoo, että ruuan maailmanmarkkinahintaan vaikuttavat paitsi sää ja sadot, myös kysyntä. Erityisesti lihan ja maitotuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina elintason noustessa eri puolilla maailmaa.

Lisäksi ruuan käyttö polttoaineena on nostanut elintarvikkeiden hintaa. Osalla siitä peltoalasta, jolla ennen kasvatettiin ruokaa, kasvatetaan nyt biopolttoaineita.

Suomessa ruoan hinta on noussut noin 20 prosenttia reilussa viidessä vuodessa. Se on Euroopan Unionin keskitasoa.

- Maataloushyödykkeiden raaka-aineet hintojen nousu näkyy nimenomaan köyhissä kehitysmaissa ruuan hinnassa hyvin rajusti, koska siellä ne tuotteet ovat vähän jalostettuja. Maataloustuotteiden hintojen nousu näkyy aina suoraan kuluttajan maksamissa hinnoissa.

- Mutta tällaisessa pitkälle teollistuneessa maassa kuten Suomessa, maatalousraaka-aineen osuus on kuitenkin vain noin viidennes kuluttajan maksamasta loppuhinnasta, Niemi huomauttaa

Professori Jyrki Niemi MTT:stä kertoo, että koska ruoka on niin tärkeä strateginen hyödyke, siitä ollaan valmiita maksamaan suuriakin summia, jos markkinoilla syntyy puutetta tuotteista.

Ruuan hintaan vaikuttaa siis myös pelko siitä, että elintarvikkeet loppuvat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme