Mainos
Mainos

Ruukki Group julkisti vaalitukea saaneet

Vaalirahajupakan keskipisteessä olleet Ruukki Group ja Helsingin Mekaanikontalo julkistivat iltapäivällä tahot, joille yhtiöt ovat antaneet vaalitukea.

Teollisuuskonserni Ruukki Group ilmoitti tukeneensa viittä kannatusyhdistystä yli 1700 euroa ylittävällä summalla. Eniten rahaa yhtiöltä sai keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli, jonka tukiyhdistys Satakunnan Parhaaksi sai 20 000 euroa.

Puolet vähemmän tukea Ruukki Groupilta sai ministeri Paula Lehtomäen tukiyhdistys Eheän Suomen Tuki ry. Saman verran tukea yritys antoi myös Seppo Kääriäisen Savo on kotimme -tukiryhmälle. Kääriäinen itse on ilmiottanut saaneensa vaalirahoitusta Savo on kotimme -yhdistykseltä yhteensä 4000 euroa.

Suursijoittaja Ahti Vilppulan omistama Helsingin Mekaanikontalo kertoi puolestaan tehneensä tilikaudella 2006-2007 yhteiskunnallisia lahjoituksia yhteensä 109 000 euron verran. Tästä summasta suurin osa, 70 000 euroa, lahjoitettiin Suomen Ortodoksisien Kulttuurikeskuksen Säätiölle. Poliitikkojen vaalikampanjoita yritys tuki lahjoittamalla 10 000 euroa Lehtomäen tukiyhdistykselle. Saman verran sai myös Kymenlaakson Talousseura, joka on puolustusministeri Jyri Häkämiehen taustaorganisaatio.

Lisäksi Helsingin Mekaanikontalo lahjoitti 10 000 euroa Kansallisen Kokoomukselle. Sitä kautta välillisesti tukea on saanut muun muassa valtiovarainministeri Jyrki Katainen, joka on ilmoittanut saaneensa vaalikampanjaansa tukea kokoomuksen vaalikassasta.

Kehittyvien maakuntien Suomi ei julkistanut tuensaajia

Useiden kärkipoliitikoiden vaalityötä rahoittamassa ollut Kehittyvien maakuntien Suomi ry. ei sen sijaan edelleenkään ole julkistanut kaikkia tuensaajiaan. Kansanedustajien jo aiemmin tekemien vaalirahoitusta koskevien ilmoitusten perusteella tiedetään, että yhdistys on tukenut muun muassa eduskunnan puhemies Sauli Niinistöä ja liikenneministeri Suvi Lindéniä sekä pääministeri Matti Vanhasta.

Yhdistyksen toiminnassa rahoittajina mukana ovat ainakin liikemies Toivo Sukari sekä Tokmanni-ketjun omistaja Kyösti Kakkonen. MTV:n uutisten tavoittama Vanhanen totesi päivällä, ettei tiennyt ketkä häntä yhdistyksen kautta tukivat.

Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n hallitukselta ei sen sijaan lisätietoa toiminnasta ole saatu. Yhdistyksen puheenjohtaja, vaasalainen juristi Pekka Lind kieltäytyi tänään olemasta MTV:n uutisten tavoitettavissa. Myöskään yhdistyksen sihteerinä toimivaa espoolaista liikemiestä Timo Töykkää ei tavoitettu.

Yhdistyksen toimintaan osallistunut liikemies Kakkonen kommentoi kohua MTV:n uutisille iltapäivällä.

- Meille kaikille on vähän kiusallista, kun vaalien alla meihin otetaan yhteyttä niin paljon eri tahoilta. Ajattelimme, että on aika kätevää, että on tämmöinen pooli tavallaan, joka jakaa meidän puolestamme rahat edustajille eteenpäin, totesi Kakkonen.

Rahaa yhdistykseltä ovat saaneet useat eri puolueet, kertoo Kakkonen. -Kaikki suurimmat puolueet ovat tasapuolisesti sieltä saaneet rahaa.

(MTV3/Kirsi Hantula)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme