Mainos
Mainos

Ryhmäkuri murenee: Vaalikoneessakin puolueet hajanaisia

Gallupien listaamien suurimpien puolueiden ehdokkaat ovat monista kysymyksistä aivan eri mieltä. Näin selviää MTV3:n vaalikoneesta.

Puolueiden puheenjohtajien kanta voi sekin poiketa reilusti ehdokkaiden keskimääräisestä vastauksesta.

Alla olevissa kuvissa pienet pallukat kuvaavat vastausten hajontaa, isot ehdokkaiden keskimääräistä kantaa. Puheenjohtajista koneesta puuttuvat vielä kokoomuksen Jyrki Kataisen vastaukset.

Sukupuolineutraali avioliitto jakaa ehdokkaita jyrkästi. Eniten kannattajia löytyy demareista. Perussuomalaisten Timo Soini on jyrkästi ajatusta vastaan, vaikka puolueen joukoista löytyy paljon myös homoliitot hyväksyviä.

—Yksipuolisen kielteinen kanta voi olla ongelma. Oma veikkaukseni on, että se ei perussuomalaisten mahdollista nousua hallitukseen loppujen lopuksi kaataisi, että tällaisista asioista ollaan valmiita neuvottelemaan, arvio MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

Pakkoruotsikysymyksessä taas SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen erottuu joukosta. Kaikkien neljän puolueen painotus on nimittäin venäjän kokeilun kannalla. RKP tippuisi hallituksesta, pakkoruotsille ei välttämättä löytyisi paljonkaan tukijoita.

Ydinvoimakysymyksessä ehdokkaiden keskimääräinen kanta on lievästi kielteinen — paitsi kokoomuksessa. Puoluejohtajista pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) suhtautuu ajatukseen kielteisimmin.

Grönlundin mukaan politiikassa ryhmäkuri tulee murenemaan entisestään.

— Se ei varmasti johdu vain siitä, että ihmiset ajattelisivat entistä enemmän eri tavalla. On myös ulkoisia paineita ryhmäkurin poistamiseksi. Odotus siitä, että olisi yksi yhtenäinen ideologia, joka kaikessa ohjaisi kansanedustajan toimintaa, on mennyttä.

Kyselyjen perusteella neljän suurimman puolueen ehdokkaista jo noin 90 prosenttia on vastannut MTV3:n vaalikoneeseen. MTV3:n vaalikoneen on nyt käynyt tekemässä noin 250 000 ihmistä.

(MTV3)

Katso Pekko Ylösen juttu (Kymmenen uutiset 27.2.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme