Mainos
Mainos

Ryhmävalitus sähköisen äänestyksen ongelmista

Kaikista kolmesta sähköistä äänestystä kokeilleesta kunnasta valitetaan Helsingin hallinto-oikeuteen.

Vihdistä on jo tullut kaksi valitusta, ja huomenna oikeuteen on määrä jättää kolmea kuntaa koskeva ryhmävalitus. Kolmen kunnan ryhmävalituksessa on nyt mukana 15 henkilöä, joista osa oli vaaleissa ehdolla. He vaativat kuntavaalien mitätöimistä ja sähköisen äänestysjärjestelmän toteamista vaalilain vastaiseksi.

Oikeus voi asian käsittelyn jälkeen määrätä uudet vaalit järjestettäviksi Vihdissä, Kauniaisissa ja Karkkilassa. Hallinto-oikeuden päätöstä odotetaan alkuvuodesta.

Valituksen tarkoituksena ei niinkään ole uusien vaalien saaminen, vaan juuri huomion kiinnittäminen sähköisen äänestyksen ongelmiin, tietotekniikan asiantuntija Jari Arkko Kauniaisista kertoi tiistaina. Arkko on yksi ryhmävalituksen tekijöistä. Valituksessa avustaa muun muassa kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava EFFI ry., joka on arvostellut sähköisen äänestyksen kokeilua alusta alkaen.

Virheitä oli helppo tehdä

Kaikkiaan 232 ääntä jäi lokakuun kuntavaaleissa laskematta äänestyksessä tapahtuneen virheen takia. Se vastaa noin kahta prosenttia kaikista sähköisesti annetuista äänistä - yleensä vaaleissa hylätään puolisen prosenttia äänistä.

Äänet eivät rekisteröityneet muun muassa siksi, että äänestäjä jätti painamatta ok-nappia äänestämisen jälkeen. Jo keväällä testitilanteessa huomattiin myös mahdollisuus, että jos äänestäjä kesken äänestyksen vetää äänestyskortin pois kortinlukijasta, sovellus palaa mitään ilmoittamatta aloitussivulle, eikä äänestys onnistu. Järjestelmän toimitti oikeusministeriölle TietoEnator.

- Hyvin pienellä etsimisellä ja pienillä resursseilla löysimme vakavampia ongelmia, ei pelkästään niitä, että ihmiset eivät osanneet käyttää (ohjelmaa). Minusta se on aika huolestuttavaa. Haemme oikeuskäsittelyllä nyt sitä, että asia otettaisiin vakavasti, Arkko sanoi.

Oikeusministeriössä on parhaillaan käynnissä sähköistä äänestämistä koskeva sisäinen tarkastus, jonka on määrä valmistua ensi kuussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme