Mainos
Mainos

Ryynänen: Tekijänoikeusdirektiivi uhkaa kirjastoja

EU-parlamentin vaatimat muutokset tekijänoikeusdirektiiviin uhkaavat tiedon vapaata kulkua ja kirjastojen mahdollisuuksia palvella kansalaisia, varoittaa EU-parlamentaarikko Mirja Ryynänen (kesk.).

Viime viikolla parlamentti äänesti voimakkaan lobbauskampanjan säestyksellä useita tiukennuksia ehdotukseen. Muutoksilla haluttiin taata, että teoksen luoja saa aina korvauksen, mikäli hänen teostaan kopioidaan digitaalisesti tai analogisesti.

Ryynäsen mukaan parlamentin malli johtaisi siihen, että elektronista arkistoa ei voisi katsoa, selailla, lukea tai kopioida ilman erillistä lupaa tai maksua. Tämä haittaisi erityisesti kirjastojen palvelumahdollisuuksia, Ryynänen varoitti. Myös kuluttajajärjestöt ovat arvostelleet parlamentin muutosesityksiä.

Parlamentin esittämät muutokset ovat nyt EU:n komission harkittavina, ja komissio tarkastelee mitkä niistä voidaan ottaa uusittuun ehdotukseen. Ennen lopullista päätöstä ehdotusta käsitellään vielä moneen kertaan, sekä kulttuuriministerien kokouksessa että parlamentissa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme