Mainos
Mainos

Suomen luottoluokitus ennallaan - väestörakenne, työttömyys ja palkkojen joustamattomuus huolena

Luottoluokittaja Standard & Poor's pitää Suomen luottoluokituksen ennallaan tasolla AA+. Suomen näkymät ovat luokittajan mielestä vakaat.

Standard & Poor'sin mukaan Suomen talouden kasvu on ylittänyt odotukset. Vakaat tulevaisuuden näkymät heijastavat luottoluokittajan näkemyksiä siitä, että talouden elpyminen ja rakenteelliset muutokset hyödyttävät Suomen julkista taloutta.

S&P painottaa, että rakenteellisia uudistuksia on kuitenkin jatkettava, sillä Suomen talouden suurimmat haasteet ovat rakenteellisia.

Se katsoo, että viimeaikaisista uudistuksista huolimatta Suomen talouskasvua voivat hidastaa maan väestörakenne, suhteellisen korkea työttömyys ja jossain määrin joustamaton palkkojen muodostus.

Rakenteellisten uudistusten venyminen riskinä

Suomen luokitukset ovat pudonneet parhaalta AAA-tasolta pykälän alemmas viime vuosina. S&P pudotti luokitusta jo syksyllä 2014, Fitch ja Moody's viime vuoden maalis- ja kesäkuussa.

S&P katsoo, että Suomen luottoluokitus voi laskea, jos valmisteilla olevat rakenteelliset uudistukset venyvät ja viivästyminen heikentää talouskasvua. Luokitusta voidaan puolestaan nostaa, jos Suomen talouden mittarit näyttävät odotettua myönteisempiä lukuja.

Luokituksen perusteluissa Suomi nähdään täysivaltaisena vauraana valtiona, jossa on vakaa, läpinäkyvä ja tehokas hallinto ja poliittiset instituutiot. Perusteluissa myös mainitaan, että kilpailukykysopimus on parantanut Suomen kilpailukykyä.

Luottoluokittajan mukaan asuntojen hintojen nousu ei ole Suomessa kovin suuri riski, mutta asuntolainojen suuruus huolettaa.

Muut luokittajat samoilla linjoilla

Elokuussa myös luottoluokittaja Fitch piti Suomen valtion pitkäaikaisen velan luokituksen ennallaan AA+:ssa eli toiseksi parhaalla tasolla. Fitchin mukaan Suomen näkymät ovat vakaat.

Perusteena myös Fitch mainitsi aiempaan tapaan muun muassa Suomen kehittyneen talouden, poliittisen vakauden ja vahvan hallinnon.

Samoin kuin S&P:n, myös Fitchin mukaan rakenteelliset ongelmat ovat rajoittaneet bruttokansantuotteen kasvua ja kuormittaneet julkista taloutta. Moody's puolestaan arvioi Suomen luottoluokitukseksi Aa1-tason, joka sekin on toiseksi paras.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot