Mainos
Mainos

Sääennusteet menneet poikkeuksellisen usein pieleen

Pitkän aikavälin sääennusteet ovat tänä kesänä menneet poikkeuksellisen usein metsään.

Meteorologi Lea Saukkonen Ilmatieteen laitoksesta kertoo, että eniten ongelmia on ollut kolmen kuukauden päähän ulottuvissa ennusteissa.

Saukkosen mukaan myös pitkän aikavälin lämpötilan ennustamisessa on tänä kesänä ollut vaikeuksia.

- Ennustettiin esimerkiksi, että heinäkuusta tulisi tavanomaista lämpimämpi, mutta eipä tullut.

Pitkäaikaisissa sääennusteissa sateisuutta ja lämpötilaa verrataan 12 vuoden keskiarvoihin. Ongelmat ovat Saukkosen mukaan johtuneet siitä, että Suomen sää on kesällä ollut hyvin vaihtelevaa.

Meteorologille vaikeimpia sääilmiöitä ovat nopeasti liikkuvat matalapaineet. Niiden reitit saattavat vaihtua niin nopeasti, että ennustekartat eivät pysy perässä.

Lyhytaikaiset ennusteet sitä vastoin ovat Saukkosen mukaan pitäneet paikkansa melko hyvin.

Suomen toinen suuri sääennustaja Foreca on välttynyt pitkän aikavälin epävarmuuksilta, sillä yhtiö ennustaa vain kymmenen päivän päähän.

Päivystävä meteorologi Ilkka Alanko Forecasta kertoo, että monesti ihmisiltä tulee palautetta paikallisista sadekuuroista. Niiden liikkeitä kun ei voi varmasti tietää.

Konttorirotta tilaa lomasään

Sääennusteiden tekeminen on Saukkosen mukaan ikuista oikomista. Tietokoneet laskevat sään äärimmäisen tarkasti, mutta esimerkiksi televisiossa asiat pitää kertoa lyhyesti.

Kolea kesä on näkynyt Ilmatieteen laitoksen saamassa palautteessa. Sitä on tullut paljon.

- Jos Helsinki-Turku-Tampere-kolmiossa sataa, puhelimet pirisevät. Pohjoisessa sen sijaan saa olla kovakin myräkkä, eikä puhelin juuri soi, Saukkonen kertoo.

Ihmisten odotukset ja vaatimukset ovat Saukkosen mukaan kasvaneet. Kun takana on pari lämmintä kesää, samaa halutaan nytkin.

Esimerkiksi maanviljelijät ja merenkävijät ymmärtävät usein parhaiten sään ennustamisen vaikeudet. He kun elävät vielä oikeasti sään armoilla.

- Mutta konttorirotta tahtoo suunnilleen tilata mieluisan sään. Siinähän sitten yrität selittää, Saukkonen toteaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme