Mainos
Mainos

Saako äänestää, jos täyttää 18 vaalikierrosten välissä?

Kaksivaiheisissa presidentinvaaleissa täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva nuori voi ehtiä täyttää 18 vuotta ensimmäisen ja toisen vaalipäivän välissä. Tällaisissa tilanteissa tulee helposti pohtineeksi, voisiko äänestää toisella kierroksella, vaikka ensimmäiselle kierrokselle ei olisi ehtinytkään.

Terttu Tuomi oikeusministeriöstä katkaisee kärjen nuoren innostukselta: Vaaleissa ei saa äänestää lainkaan, ellei ole täyttänyt 18 vuotta ensimmäiseen varsinaiseen vaalipäivään mennessä.

Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomesta löytyy 2 500 nuorta, jotka tulevat täysi-ikäisiksi presidentinvaalikierrosten välillä, mutta jotka eivät saa äänestää.

Ennakkoon voi sen sijaan äänestää alaikäisenäkin, jos tulee täysi-ikäiseksi ensimmäiseen viralliseen vaalipäivään mennessä. Tällaisia alaikäisiä ennakkoäänestäjiä mahtui äänestäjien joukkoon 1 900.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme