Mainos
Mainos

Saako rakennusyhtiö kestitä valvojia?

Valtiovarainministeriö on laatinut virkamiehille ohjeet vieraanvaraisuuden vastaanottamisen suhteen. Niissä nyrkkisääntönä on se, että kohtuullisen lounaan voi ottaa vastaan.

– Ne lähtevät siitä, että esimerkiksi tavanomainen työpaikkalounas on sellainen, että siihen harvoin liittyy vaikuttamistarkoitusta, kertoo hallitusneuvos Kirsi Äijälä.

Jos virastossa on esimerkiksi vireillä joku kyseiseen yritykseen liittyvä asia, tuolloin täytyy pidättäytyä myös lounaasta.

Äijälän mukaan ohjeissa on tulkinnanvaraa eikä esimerkiksi euromääräistä rajaa kestitykselle voida määrittää.

– Yleensä valvonta- ja tarkastustehtävät sekä hankintamenettelyt ovat sellaisia, missä on noudatettava suurinta pidättyväisyyttä. Aina pitää tietenkin ottaa huomioon se kulloinenkin tilanne, virkamiehen asema ja mahdollinen vaikuttamismahdollisuus.

Millaisia ajatuksia herättää se, että valvoja viettää ensin alkoholipitoista iltaa valvottavan yrityksen edustajan kanssa ja toisena päivänä hänen pitäisi selvittää asioita yrityksen työmaalla?

– Se herättää juuri sen ajatuksen, että uskottavuuden pitää säilyä kaikissa olosuhteissa. Aina kun virkamiehelle tarjotaan jotain etua, on arvioitava, voiko sitä ottaa vastaan. Valvonnan pitää olla luotettavaa kaikissa tilanteissa.

Yksi linjaus on myös se, että virkamiehen pitää suhtautua pidättyväisesti sellaisiin tilaisuuksiin, joihin muut joutuvat lunastamaan pääsylipun. Lisäksi epäselvissä tilanteissa neuvoa pitää kysyä omasta organisaatiosta, vaikkapa esimieheltä ja mieluummin pidättäytyä edun vastaanottamisesta.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot