Mainos
Mainos

Saamelainen Seurujärvi teki historiaa

Seurujärvi on ensimmäinen saamelainen kansanedustaja. Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan.

Eduskunta saa ensimmäistä kertaa saamelaisen kansanedustajan, sillä keskustan Janne Seurujärvi ylsi paikkaan Lapista. Hän sai 5340 ääntä.

Seurujärvi tiputti äänisaaliillaan kaksi istuvaa kansanedustajaa: Tatja Karvosen, joka korvasi eduskunnassa europarlamenttiin siirtyneen Hannu Takkulan sekä Simo Rundgrenin.

Vaalipiirin äänikuninkaana näyttävän paluun eduskuntaan teki europarlamentaarikko Paavo Väyrynen, ääniä 10 937. Paikkansa uusi kirkkaasti myös alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen, jonka ennakkoon arvioitiin olevan keskustalaisista isoimmassa putoamisvaarassa.

Lapin toinen yllätys oli demariedustajan vaihtuminen, sillä Johanna Ojala-Niemelä sai selvästi enemmän ääniä kuin istuva kansanedustaja Maija Rask. Ojala-Niemelä on toiminut sekä Johannes Koskisen että Leena Luhtasen erityisavustajana.

Vasemmistoliiton listalta läpi menivät molemmat nykyedustajat Esko-Juhani Tennilä ja Markus Mustajärvi.

Kokoomuksen äänisaalis kasvoi hieman, mutta paikkoja irtosi yhä vain yksi. Eduskunnan jättävän Jari Vile'nin tilalle nousi maakuntasihteeri Ulla Karvo.

Vaaliliitto kokoomuksen kanssa ei tuonut vihreille vieläkään paikkaa Lapista. Perussuomalaisten suhteellinen äänipotti kasvoi vaalipiirissä eniten, mutta edustajanpaikkaa ei silti irronnut.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme