Mainos

Saamelaisten oikeudet tulossa kansallispuistolakiin

Eduskunta joutuu korjaamaan hallituksen esitystä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston perustamisesta.

Muutoksella turvataan saamelaisten ja paikallisen väestön oikeus kalastukseen, metsästykseen sekä puun keräämiseen kotitarpeiksi. Muutoksen tekeminen varmistui käytännössä tänään, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa hallituksen esityksestä.

Valiokunnan mielestä kansallispuistolaki voidaan hyväksyä tavallisen lain tapaan ilman vaikeutettua säätämisjärjestystä vain, jos saamelaisten ja paikallisten oikeuksien pääperiaatteet kirjataan lakiin.

Hallituksen lakiesitys turvaa poroelinkeinon harjoittamisen, mutta kalastusoikeutta se rajoittaa laajemmin kuin luonnonsuojelulaki edellyttää. Myös paikallisen väestön metsästysoikeuksia rajoitettaisiin. Lakiesityksen perustelujen mukaan näitä rajoituksia lievennettäisiin valtioneuvoston asetuksella ja tällä tavoin turvattaisiin saamelaisten ja paikallisten asukkaiden perinteiset oikeudet. Perustuslakivaliokunnan mielestä tämä ei riitä, vaan näiden oikeuksien pääperiaatteiden pitää käydä ilmi jo laista.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto koostuu jo vuonna 1938 perustetusta Pallas-Ounastunturin kansallispuistosta ja sen eteläpuolella sijaitsevasta Ylläs-Aakenustunturin alueesta. Näin Länsi-Lappiin syntyy pohjois-eteläsuunnassa lähes sadan kilometrin pituinen suurkansallispuisto. Noin 102 000 hehtaarin alueen omistaa valtio.

Edistysaskel saamelaisten oikeuksille

Saamelaiskäräjien lakimiessihteeri Heikki Hyvärinen pitää perustuslakivaliokunnan lausuntoa edistysaskeleena saamelaisten oikeuksille. Perustuslaissa on turvattu saamelaisten oikeus harjoittaa poronhoitoa, kalastusta ja metsästystä.

- Tähän saakka saamelaisten elinkeino-oikeudet on mainittu ainoastaan lain "ylätasolla" perustuslaissa. Mihinkään muuhun lakiin ei oikeuksia ole kirjattu, Hyvärinen sanoo.

Muun muassa luonnonsuojelulaissa metsästys ja kalastus kielletään kansallispuistoissa, mutta siihen annetaan mahdollisuus tehdä poikkeus asetuksella. Tämä on ollut Hyvärisen mukaan väärin.

- Yksilön perusoikeudesta ei voida säätää asetuksella, vaan se tulee kirjata suoraan lakiin, tässä tapauksessa Ylläs-Pallas-lakiin, kuten perustuslakivaliokunta haluaa, Hyvärinen korostaa.

Hyvärinen on tyytyväinen myös siitä, että perustuslakivaliokunnan lausunnossa viitataan Wirilanderin selvityksen mukaiseen lapinkylien vanhaan maanomistusoikeuteen.

- Valtion nykyinen maanomistusoikeus on myös viimeaikaisen tutkimuksen mukaan epäselvä, Hyvärinen lisää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot