Mainos
Mainos

Sään ääri-ilmiöistä vaikea saada tarkkaa tietoa

Esimerkiksi heinäkuun tulvasateet eivät olleet täysin ennustettavissa.

Sään ääri-ilmiöitä on hankala ennustaa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Esimerkiksi heinäkuun lopussa tulvia aiheuttaneet sateet eivät olleet täysin ennustettavissa.

-Jos ajattelemme heinäkuun sateita, niin tiesimme, että sateita on tulossa. Sateiden lopullinen merkittävyys kävi ilmi vasta vuorokautta ennen niiden alkamista, sanoo tutkimuspäällikkö Juhani Damski Ilmatieteen laitokselta.

Todennäköisyyslaskelmat suuntaa-antavia

Damski kertoo, että sääennusteet laaditaan tietokonepohjaisilla malleilla. Niiden kyky erotella sääilmiöiden aikoja ja paikkoja on rajallinen. Damskin mukaan kaikkein rajuimpia sääilmiöitä, kuten esimerkiksi rankkasateita ja suuria lämpötilanvaihteluita on haasteellista ennustaa. Niitä voidaan hahmottaa tietokonelaskelmien avulla, mutta yksityiskohtaista tietoa on hankala saada teknisten rajoitusten vuoksi.

-Ääri-ilmiöitä voidaan ennustaa tekemällä todennäköisyyslaskelmia. Silloin joudumme tinkimään alueellisesta tai ajallisesta tarkkuudesta, Damski sanoo.

Ennustuksia enintään viikoksi eteenpäin

Damskin mukaan tällä hetkellä voidaan laatia käyttökelpoinen sääennustus viikon ajalle.

-Sääennustuksilla päästään vuorokauden päähän aika hyvällä osuvuudella. Viikon ajalle tehty ennustus on vielä käyttökelpoinen, hän selvittää.

Damskin mukaan sääilmiöitä voidaan paikantaa tietokoneella noin 20 kilometrin tarkkuudella. Hän arvioi, että noin viiden vuoden päästä tarkkuus on muutaman kilometrin verran.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme