Mainos
Mainos

Sään lauhtuminen koettelee vesi- ja viemäriputkia

Vesi- ja viemärihuollosta vastaavat ovat varuillaan sään lauhtumisen takia. Erityisen hankalaa on, jos taivaalta sataa silkkaa vettä, kuten on ennustettu. Lämpötilan odotetaan huomenna nousevan nollaan tai jopa sen yli suuressa osassa maata.

- Tällöin viemäröinti on ongelmissa. Lunta on nyt niin paljon, että se on tukkinut kaikki sadevesikaivot ja avo-ojat. Vedellä ei ole oikein paikkaa mihin mennä, jos sitä tulee taivaaltakin, pohdiskelee aluepäällikkö Sami Sillstén HSY Vedestä.

Ongelmiin voidaan joutua myös silloin, jos sulamisvesiä pääsee routaisessa maassa oleviin viemäreihin. Tällöin viemärit saattavat jäätyä umpeen. Sillsténin mukaan vesihuolto onkin varautunut sulattelemaan sadevesijärjestelmiä.

Omakotitalon asukkaiden kannattaa puolestaan muistaa, että jäätyneen vesimittarin vaihto kuuluu ammattilaisille.

- Jos tonttijohto tai vesijohdot ovat jäässä, voi kääntyä yksityisen sulatusliikkeen puoleen. Sen sijaan en neuvo, että asukkaat itse alkaisivat sulatella johtoja, koska se saattaa aiheuttaa suuria vahinkoja.

Sillstén painottaa, että putkien sulatus on ammattimaista työtä.

Varo kattolunta, jääpuikkoja ja liukkaita tienpintoja

Jos putki lauhtumisen takia halkeaa, omakotitalon asukkaat voivat jouduttaa korjaustyötä yksinkertaisella toimella.

- Jos asukas tietää tonttisulkuventtiilin paikan, sen päältä kannattaa poistaa lumi heti, kun vesihuollolle on annettu vikailmoitus. Korjaus kestää entistä kauemmin, jos korjaajat alkavat sitä paikalle tultuaan kaivaa lumipenkasta esille.

Alkaneen lauhtumisen takia esimerkiksi HSY Vesi on lisännyt päivystyksen väkeä puolella.

Myös jalankulkijoiden kannattaa lauhtumisen takia olla entistä tarkkaavaisempia. Ilman lämmetessä katolla oleva lumi sekä räystäältä roikkuvat jääpuikot saattavat lähteä liukkaasti liikkeelle.

Lauhtuminen ja varsinkin mahdolliset vesisateet lisäävät sekä jalankulkijoiden että autoilijoiden ongelmia. Liukasta on, jos vesi sataa tienpinnoille, joiden lämpötila on vielä miinuksen puolella.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme