Mainos
Mainos

Saarijärvellä joukkoliike venäläisten maakauppoja vastaan

Tiedot venäläisen maanostajan taustoista kuohuttavat Saarijärveä. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi toissapäivänä, että sijoittaja Denis Fokinin jäljet johtavat mutkikkaiden omistusjärjestelyjen kautta lähelle Venäjän korkeinta johtoa.

- Täällä on sellaisiakin henkilöitä, jotka aiemmin kannattivat maan myymistä, mutta ovat nyt ohjelman myötä muuttaneet mielipiteensä, kertoo saarijärveläinen Mervi Mujunen.

Tonttikauppoja vastustavat saarijärveläiset keräävät kaupungilla adressia, joka on määrä luovuttaa kunnanvaltuustolle. Vetoomus allekirjoituksineen on venynyt jo yhdeksänsivuiseksi. Se on määrä luovuttaa aikanaan kunnanvaltuustolle.

Fokin on havitellut tonttimaata Saarijärven Ahvenlammelta, jonne hän kertoo kaavailevansa luksusluokan loma-asuntoja.

Rahan alkuperä mietityttää

Mervi Mujunen vastustaa tiukasti maan myymistä.

- Olen ollut sitä mieltä, että vuokrataan, mutta ei myydä. Vuokraaminen ei vain tunnu näitä sijoittajia ollenkaan kiinnostavan. Innostusta ei ole löytynyt myöskään yhtiöittämiseen, jonka myötä suomalaisille taattaisiin enemmistöosuus, Mujunen ihmettelee.

Veikko Ilola omistaa venäläissijoittajan havitteleman Ahvenlammen naapurissa 30 hehtaaria metsää. Venäläisten kaavailema suuri golf-kenttä tulisi osittain Ilolan maille. Ostotarjousta hänelle ei kuitenkaan ole esitetty.

- Enkä taatusti myy maatani venäläisille. Suomalaisia maa-alueita on mennyt Venäjän puolelle aivan tarpeeksi jo historiassa. Vaimoltakin jäi kotitila aikanaan rajan taakse, Ilola jyrisee.

Paikkakunnalla ostajan aikeita pidetään epäilyttävän suureellisina.

- Kyllä täällä on paljon pohdittu, millaisella rahalla ostaja on liikkeellä. Otetaan esimerkiksi tämä golf-kenttähanke. Täältä on kuitenkin vain puoli tuntia Laukaaseen Peurungan golf-kentälle ja puolitoista tuntia Himoksen kentälle Jämsässä. Herää kyllä epäilys, toteutuisivatko nämä hankkeet oikeasti, Mujunen pohdiskelee.

"Emme me niin köyhiä ole"

Mujunen sanoo ymmärtävänsä myynti-intoisten perusteluja siitä, että saatavilla rahoilla voitaisiin turvata vaikkapa kunnan koulupalveluja.

- On kuitenkin muistettava, että myytyä maata ei koskaan saada takaisin. Meidän pitää myös ajatella, mikä tilanne on vaikkapa viidenkymmenen tai sadan vuoden päästä.

Hän ei myöskään usko, että kunta olisi pakkomyynnin edessä.

- Vaikka ajat ovat hankalat, emme me niin köyhiä ole, etteikö tästä voisi muuten selvitä. Sekö meidät pelastaisi, että myydään maa venäläisille? Turisteina he ovat oikein tervetulleita ja majoituskapasiteettiahan täältä jo löytyy, Mujunen napauttaa.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme