Mainos
Mainos

Saarikko asiakassetelistä: Valinnanvapauden äärelle ei saa muodostua tavaratalovaikutelmaa

Valinnanvapauden äärelle ei saa muodostua tavaratalovaikutelmaa, vaan sote-ammattilainen arvioi aina palvelutarpeen. Näin kiteytti kantansa asiakasseteliin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) mennessään esittelemään kiisteltyä valinnanvapausmallia keskustan eduskuntaryhmälle.

Saarikon mukaan tämä oli keskustan ja kokoomuksen käsittelytapojen ero asiassa. Hän painottaa, että valinnanvapaus on väline, ei itsetarkoitus.

– Asiakasseteli on tässä mallissa maakunnille keino, jota sen asukkaille on tietyissä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tarjottava. Lähtökohtaero käsittelytavassa (kokoomuksen ja keskustan) oli se, että itse painotan sitä, että valinnanvapauden äärelle ei saa muodostua tavaratalovaikutelmaa, vaan aina kaikki palveluiden saamiset perustuvat sote-ammattilaisen tekemään palvelutarpeen arviointiin, Saarikko kommentoi medialle.

Saarikko sanoo, että viime päivinä on keskusteltu valinnanvapauden yhden työkalun osiosta osana erikoissairaanhoitoa. Hän aikoo esitellä ryhmälle koko ison kokonaisuuden tänään.

– Pidän perusteltuna, että käymme hyvän ja analyyttisen keskustelun. Olen pitänyt ryhmää ajan tasalla matkan varrella myös neuvotteluista, eli sinänsä yllätyksiä heille ei ole tulossa.

Eduskuntaryhmät käsittelevät puheenjohtajatrion eilen hyväksymää esitystä parhaillaan kokouksissaan.

"Stoppi ideologiselle sodankäynnille"

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elo halusi tyynnytellä viime päivinä käytyä keskustelua hallituskriisistä.

– Oleellista tässä on se, että tässä ei käydä nyt mitään turhaa ideologista sodankäyntiä. Ei suomalaisia kiinnosta viime kädessä se, onko palveluntarjoaja yksityinen vai julkinen, vaan se, että se palvelu toimii, Elo sanoi eduskunnassa ennen sinisten ryhmäkokouksen alkua.

– Me suhtaudumme myönteisesti valinnanvapauteen. Kyse on nyt vain yksityiskohdista, esimerkiksi tästä asiakassetelistä ja erikoissairaanhoidon asemasta suhteessa asiakasseteliin. Nämä käydään nyt läpi, Elo sanoi.

– Nyt vaan pitää hioa yhdessä yksityiskohdat kuntoon.

Elon mukaan on selvää, että asiakassetelin käytössä täytyy olla rajoituksia erikoissairaanhoidon suhteen eikä se voi olla niin sanottu subjektiivinen oikeus. Elon mukaan sinisten ryhmä on asiakasseteliasiassa keskustan linjoilla.

Hän kiitteli valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) näkemystä siitä, että asiakasseteli ei voi olla subjektiivinen oikeus.

– Eiköhän tässä vielä yhteisymmärrys löydy, Elo arvioi.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ei kommentoinut sote-tilannetta mennessään sisään kokoomuksen ryhmäkokoukseen. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme