Mainos
Mainos

Saaristomeren sinileväennuste synkkä

Suomen ympäristökeskus ennakoi, että sinilevät nousevat taas merialueilla kesähelteillä. Ennusteen mukaan sinileväkukintojen riski on Saaristomerellä huomattava ja Suomenlahden alueella sekä Selkämeren eteläosissa kohtalainen.

Runsaimmat kukinnat ovat odotettavissa Itämeren pääaltaan eteläosissa, missä levälauttojen todennäköisyys on huomattava, jopa suuri.

Tulevana kesänä edellytykset sinilevien nousuun Suomen merialueilla ovat Saaristomerellä hieman suuremmat kuin edellisenä vuotena. Tämänhetkiset meriveden fosforipitoisuudet eivät kuitenkaan ole 2000-luvun pahimpien sinilevävuosien kaltaiset.

Kesän sää ratkaisee, millä alueilla laajoja pintalauttoja tulee esiintymään. Tyyni ja lämmin alkukesä aikaistaisi leväkukintojen nousua, ja kukintojen huippu ajoittunee heinäkuun loppupuolelle.

Syke tiedottaa levätilanteesta torstaisin kesäkuun 4. päivästä lähtien elokuun loppuun. Leväkartat päivitetään Itämeriportaalissa vallitsevan tilanteen mukaan päivittäin.

(MTV3)

Asiantuntija kertoo Itämeren tilasta - Päivi Mäki-Petäjä haastattelee

Tutkija kertoo leväennusteesta - Päivi Mäki-Petäjä haastattelee

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme