Mainos
Mainos

Saaristomeren tila hyväksi 2020

Suomen hallitus lupasi vuosi sitten Itämeri-huippukokouksessa palauttaa Saaristomeren hyvän tilan vuoteen 2020 mennessä. Suomesta luvattiin myös tehdä ravinnekierrätyksen mallimaa. Tänään entisen pääministerin Matti Vanhasen johtama työryhmä esitteli keinonsa tavoitteiden saavuttamiseksi. Listalla on kymmeniä erilaisia toimia: roskakalojen tehokalastusta, siirtoviemäreiden rakentamista, karjanlannan tehokkaampaa käyttöä, uusia viljelytapoja.

- Pitää toteuttaa esimerkiksi Lounais-Suomen siirtoviemärihankkeet muutamassa vuodessa. Ylipäätään eri voimavaroja joudutaan kohdistamaan alueen pahimpiin päästölähteisiin kuten jyrkimpiin rinnepeltoihin, kuvailee Matti Vanhanen.

Puolet pois fosforista

Työryhmä ei laskenut hintalappua Saaristomeren tilan parantamiselle, mutta Lounais-Suomen ELY-keskuksen mukaan uutta rahaa tarvitaan ainakin 40 miljoonaa euroa vuodessa.

- Kyllä tämä maksaa jonkin verran. Olen kansantalouden kanssa ollu jonkin verran tekemisissä edellisessä virassani ja sanoisin, että kokonaishintalappu on sittenkin marginaalinen. Asiat, jotka muutenkin toteutettaisiin ehkä seuraavien 20 vuoden aikana, on viisaampaa tehdä nyt nopeasti lähimpinä vuosina ja kerralla saada tulosta aikaan, kannustaa Vanhanen.

Nykyisestä fosforikuormasta pitää saada puolet pois, jotta Saaristomeren tila saataisiin hyväksi. Toimia tarvitaan niin maataloudessa, jätevedenpuhdistuksessa kuin jo mereen päätyneiden ravinteiden poistossakin.

Aikaa liian vähän

Vanhasen työryhmä uskoo, että Itämeren tila voidaan saada hyväksi yhdeksässä vuodessa, mutta Itämeriasiantuntija ei ole yhtä toiveikas.

- Pelkään pahoin, että 2020 tulee siinä suhteessa liian aikaisin, että koko Saaristomeri olisi määritelmän mukaisessa hyvässä tilassa. Jos nämä toimet saadaan ripeästi käyntiin, näemme kyllä Saaristomeren tilan paranemista, muttei välttämättä vielä hyvälle tasolle, arvio yksikönpäällikkö Heikki Pitkänen Syken merikeskuksesta.

Työryhmän listaamien toimenpiteiden toteutus jää seuraavalle hallitukselle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme