Mainos

Saaristomeren tilasta hyviä tuloksia

Saaristomeren tila on kuluneella viikolla tapahtuneen kartoituksen mukaan yllättävän hyvä. Väli- ja ulkosaariston merenpohja on hyväkuntoista, eikä hapen puutetta esiinny. Viime viikolla harmina olleet sinilevälautat ovat hajonneet alkuviikon kovissa tuulissa. Saaristomeren tilaa selvitettiin Dragsfjärdiin tänään päättyneissä tutkimuksissa. Veden ravinne- ja klorofyllimäärien mittausta tehtiin tutkimusalus Muikulla, jolta mitattiin kaikkiaan 60 kohdetta eri puolilta Saaristomerta.

Tutkija Janne Suomela Lounais-Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että saadut tulokset ovat osin ilahduttavia. -Kaikki Saaristomeren väli- ja ulkosaariston tutkitut pohjat ovat hyväkuntoisia, eikä hapenpuutetta esiinny. Sisäsaaristossa pohjanläheiset happipitoisuudet ovat paikoin kuitenkin selvästi alentuneita. -Tutkituista väli- ja ulkosaariston syvänteistä, kuten Gullkronan sekä osa Kihtiä, ei löydy merkittäviä kerrostumisalueita. Tämä johtunee osittain laskeutuvan orgaanisen aineksen pienestä määrästä. Toisaalta aines on voinut kulkeutua virtausten mukana ulommas.

Sinilevät hävinneet


Muikun reitillä ei havaittu merkittäviä sinilevämääriä, sillä tuulinen sää on sekoittanut levät vesimassaan. Suomelan mukaan tilanne voi kuitenkin kääntyä huonommaksi. -Pintaveden ravinnemäärityksen mukaan vedessä on koko Saaristomeren alueella tällä hetkellä levien käytettävissä olevaa fosfaattifosforia. Sinilevät saattavatkin näiden ravinteiden turvin tänä kesänä vielä runsastua, mikäli tuulet tyyntyvät ja sää pysyy lämpimänä. Elokuun alkupuolella tutkimusalus Muikku selvitti myös Suomenlahden tilaa. Näistä tuloksista kerrotaan perjantaina. Muikun keräämät lopulliset tulokset sekä Suomenlahden että Saaristomeren alueelta valmistuvat syksyn aikana.
(STT)
Enemmän Muikusta ja sen työskentelystä

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot