Mainos
Mainos

"Saastekaupunkeihin ei kannata helteillä mennä"

Saastepilvi Moskovan yllä.

Viikon matka saastuneeseen kaupunkiin saattaa vaatia kahden viikon palautumisen, ennen kuin keuhkot toimivat jälleen normaalisti, sanoo matkailuterveydenhuollon ammattilainen.

- Pahin mahdollinen yhdistelmä ovat helteet ja saaste, sanoo matkailuklinikan lääkäri Jukka Riutta Helsingin Postitalon lääkäriasemalta.

Hän mainitsee suomalaisten suosimista kaupungeista pahoiksi saastepaikoiksi mm. Ateenan ja Budapestin.

- Ne ovat molemmat ikään kuin kattilassa, ja sinne saasteet pakkautuvat kuumalla ilmalla.

Astmaatikot ja lapset kärsivät

Myös Peking ja Moskova ovat kesähelteellä huono paikka etenkin astmaatikoille, allergikoille ja pienille lapsille.

Toisaalta Peking, Moskova tai Ateena eivät yllä Blacksmith-instituutin listalle maailman kymmenestä pahimmasta saastekaupungista, johon yltävät useat muut kaupungit Kiinassa, Venäjällä ja Intiassa. Ykkössijaa saastelistalla pitää Azerbaidžanin Sumgayit.

- Jos on astma tai sydänsairaus, niin kannattaisi mahdollisuuksien mukaan välttää saastuneita kaupunkeja, joihin kuuluu myös Pariisi pahimmilla kesähelteillä, sanoo lääkäri Riutta.

- Jos saastuneissa kaupungeissa asuu sukulaisia ja ystäviä, niin lastenkin kanssa sinne kannattaa mennä ennemmin keväällä ja talvella. Silloin kun on sateista ja viileämpää, sanoo Riutta.

Hengityssuojaimista ei hänen mukaansa ole saasteiden hienonhienojen hiukkasten torjunnassa apua.

- Hengityssuojaimet auttavat, kun ilmassa on isompaa roskaa, kuten katupölyä, niin kuin parhaillaan on Helsingissä, jossa tehdään katutöitä joka nurkalla.

Juo vettä ja matkusta metrolla!

Lääkäri Jukka Riutta sanoo, että saastuneissa kaupungeissa kannattaa pitää mielessä kaksi asiaa: helteet ovat huono ja vesi hyvä.

- Helteellä saaste pakkautuu ja jos vielä unohtaa juoda, niin silloin hengityselimet kuivuvat ja menevät vielä enemmän saasteista rikki.

- Kannattaa myös olla paljon sisällä: hotellien ilmastoiduissa huoneissa ja auloissa. Kannattaa suosia julkisia kulkuvälineitä, kuten metroa, jossa ilma on puhtaampaa kuin ulkona, matkailuklinikan lääkäri suosittelee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme