Mainos
Mainos

Säästökuuri iski armeijaan - pulaa pienistä luotiliiveistä

Osa varusmiehistä joutuu harjoittelemaan vääränkokoisissa varusteissa. Erityisesti pienikokoisilla varusmiehillä on vaikeuksia löytää oikeankokoisia varusteita. Suurin pula on sirpale- ja luotiliiveistä.

– Kun huomioidaan liivien kokojakauma ja huoltokierto, niin meillä on noin kymmenentuhannen liivin vaje, kertoo komentajakapteeni Jarkko Miettinen Talousvarikon suunnitteluosastolta.

Syynä puutteeseen ovat puolustusvoimien säästöt. Uusia suojaliivejä ei ole ostettu valtakunnallisesti vuoden 2009 jälkeen.

Koska on tulossa uusia liivejä?

– Ei ole mitään tietoa. Tällä tietämällä uusia ei ole tulossa ainakaan vuoteen 2016 mennessä, koska rahoitusta ei ole, Miettinen jatkaa.

"Iso liivi jomottaa selkää"

Suojaliivien puute on huomattu ainakin Helsingissä Santahaminan varuskunnassa.

– Mulla on M-koon suojaliivi ja mulle on sanottu, että se on liian iso, että pitäisi olla pienempi. Kun olen käynyt varustevaihdossa, niin on kuitenkin sanottu, ettei ole pienempiä kokoja, kertoo kaartinjääkäri Matias Majander.

Mihin se vaikuttaa, jos suojaliivi on liian iso?

– Kun itsellä on ollut monta päivää liivi päällä, niin alkaa alaselässä jomottaa aika ikävästi.

Pienet koot suosiossa

Jos jostain varuskunnasta puuttuu varusteita, niitä yritetään siirtää muualta Suomesta. Suojaliivien puute on ollut ongelma erityisesti Etelä-Suomen alueella.

– Täällä on käytännössä todettu, että jostain kumman syystä pientä kokoa menee enemmän ja isot kaveritkin haluavat sitä pientä kokoaa, mikä on ehkä kaikkein jämäkin, kertoo kapteeni Juha Kivioja Etelä-Suomen huoltorykmentin materiaalikeskuksesta

Räikeimmät koko-ongelmat on kuitenkin saatu vielä korjattua.

– Kyllä siellä alkuun annettiin M- tai S-kokoisille kavereille XL-koon liivi, mutta sen oli onneksi saanut vaihtaa myöhemmin pienempään, kertoo Majander.

Komentajakapteeni Miettisen mukaan tulevaisuudessa ongelma pahenee, koska uusia suojaliivejä ei ole lähivuosina tulossa.

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 21.10.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme