Mainos
Mainos

"Säästötoimiin ja veronkorotuksiin varauduttava"

Sijoittajat eivät ole vielä vakuuttuneita Italian selviytymisestä, vaikka Mario Monti kokoaa maahan uutta hallitusta.

Pörssien alamäki ennakoi, että velkakriisi painaa Eurooppaa kohti taantumaa.

Suomessa talousasiantuntijat pelkäävät, että pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ensi vuoden budjetti on tyhjän päällä.

– Jos hallitus pitää kiinni siitä, että velan bkt-osuus kääntyy laskuun 2015, se tarkoittaa kyllä lisää säästötoimia ja lisää veronkorotuksia, ja niihin varmaan seuraavan kolmen budjetin aikana joudutaan varautumaan, Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm sanoo.

Holm arvioi, että jos Suomi jää hitaaseen talouskasvuun, tarvitaan noin miljardin tai jopa puolentoista miljardin tasapainottamistoimet.

Valmius nopeisiin ratkaisuihin

Hallitus on Kataisen mukaan valmis uusiin päätöksiin viimeistään ensi maaliskuun budjettikehysriihessä.

– Nyt täytyy kohottaa sitä valmiutta, että pystytään tekemään nopeitakin ratkaisuja, jos tarve tulee. Kevät on liian myöhäistä, jos katsotaan mitä maailmassa tapahtuu. Nyt pitäisi olla suunnitelmat koko ajan tekeillä, Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jussi Mustonen toteaa.

Hallitukselta talouskasvua lisääviä päätöksiä

Yrittäjät kaipaavat säästöjen rinnalle hallitukselta päätöksiä, jotka lisäisivät talouskasvua.

– Nyt tarvittaisiin toimia, joilla kannustettaisiin investointeihin Suomeen. Veropolitiikassa on mahdollista tehdä täsmätoimia, joilla parhaimmillaan voi olla tuntuvakin vaikutus. Niihin pitäisi ryhtyä mielellään nyt pian, eikä vasta keväällä niin kuin hallituksen puolella on kaavailtu, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus kertoo.

Jos edessä on veronkorotuksia, hallituspuolueet joutuvat pehmentämään vaalilupauksiaan. Kokoomus ei halua kiristää työn verotusta, eikä SDP yleistä arvonlisäveroa.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 14.11.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme