Mainos
Mainos

Saattohoidossa puutteita monessa kunnassa

Kuolevan potilaan saattohoidon järjestämistä kotona hankaloittaa pula saatto- ja kipuhoitoon perehtyneistä sairaanhoitajista ja lääkäreistä.

Kuolevan potilaan saattohoito ontuu yhä monessa kunnassa. Parantumattomasti sairaan potilaan tyypillisin kuolinpaikka on edelleen terveyskeskuksen vuodeosasto, vaikka monille koti olisi mieluisin paikka kuolla.

Kotisaattohoitojen järjestämistä hankaloittaa etenkin pula saatto- ja kipuhoitoon perehtyneestä sairaalahenkilökunnasta.

- Terveyskeskusten pitäisi panostaa saattohoitoon, sillä käytännön hoitovastuu on siellä. Nyt saattohoito toteutuu puutteellisesti. Kehitettävää on kaikkialla Suomessa, arvioi yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Matila Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevasta Haukiputaan terveyskeskuksesta.

Hyvin toteutettu saattohoito omassa kunnassa on myös kustannustehokasta.

- Kahden viikon hoitopäivämaksut ovat erikoissairaanhoidossa noin 4000 euroa, oman terveyskeskuksen vuodeosastolla noin 2000 euroa ja kotona toteutettuna noin 1500 euroa, Matila vertaa.

Valtakunnallinen terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta on linjannut, että saattohoitoa saavalla potilaalla tulisi olla mahdollisuus valita kotihoidon ja laitoshoidon välillä.

Saattohoidosta päätös ajoissa

Parantumattomasti sairaan potilaan ja tämän lähiomaisten kanssa tulee tehdä saattohoitopäätös ja hoitosuunnitelma ajoissa, Matila huomauttaa. Näin vältytään raskailta ja turhilta aktiivisilta hoidoilta.

- Raskaat hoidot voivat myös johtaa potilaan ja omaisten katteettomaan tulevaisuudenuskoon potilaan tilanteesta: heille voi tulla ajatus, että jospa jotain vielä sittenkin voidaan tehdä.

Jos saattohoitopäätös tehdään liian myöhään tai se jätetään kokonaan tekemättä, se voi johtaa huonokuntoisen potilaan turhaan siirtelyyn paikasta toiseen.

Kun potilaan aktiivinen hoito lopetetaan erikoissairaanhoidossa, vastuu siirtyy terveyskeskuksiin. Matila muistuttaa, että saattohoitopäätöksen yhteydessä potilaalle ja hänen lähiomaisilleen on tärkeä kertoa eduista, esimerkiksi syöpäkipulääkkeiden erityiskorvattavuudesta, omaishoitajien tuesta ja eläkkeensaajan hoitotuesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme