Mainos
Mainos

Säätytalolla päästiin käsiksi jo leikkauslistoihin

Paikallaan junnanneissa hallitusneuvotteluissa päästiin tänään isojen ratkaisujen äärelle. Säätytalon neuvotteluihin tuli vihdoin eloa, kun keskeisen taloustyöryhmän vetäjä Kimmo Sasi (kok.) toi ryhmään esitykset tulevien vuosien veroratkaisuiksi ja menoleikkauksiksi.

Sasin paperi sai tylyn vastaanoton, mutta kelpasi jatkoneuvottelujen pohjaksi. Vasemmistoliiton talousneuvottelija Merja Kyllönen kertoi illalla Säätytalosta poistuessaan, että verotukiin on tulossa leikkauksia uuden hallituksen ohjelmassa. Verotukia ovat muun muassa verovähennykset, kuten asuntolainojen korkovähennysoikeus.

Kyllösen mukaan leikkauksista vallitsee ryhmässä laaja yksimielisyys. Mittaluokista tai tarkemmista leikkauskohteista hän ei kertonut.

Jos leikkaukset perustuvat valtiovarainministeriön listaan, valtio rajoittaisi esimerkiksi päivähoito-oikeutta, verottaisi lapsilisiä ja karsisi liikenneväylien rahoitusta. Listan sisällöstä kertoi tiistaina Ylen Ajankohtainen Kakkonen.

Sopu talousraamista lähellä

Kyllösen mukaan taloustyöryhmässä on edistytty hyvin ja on todennäköistä, että sopu hallitusohjelman talousraamista löytyy keskiviikkona.

- Nyt näyttää positiivisemmalta kuin aikoihin, Kyllönen sanoi.

Suurin kiistanaihe on koskenut sitä, miten paljon talouden tasapainottamisessa painotetaan leikkauksia ja minkä verran verotulojen kasvattamista. Tiistaina keskusteltiin muun muassa arvonlisäveron korotuksesta.

Sasi kävi tiettävästi vielä illan aikana kahdenkeskisiä neuvotteluja SDP:n pääneuvottelijan Eero Heinäluoman kanssa.

Aiemmin päivällä medialle tarjottiin pientä draamaa. Heinäluoma ilmoitti, että Sasin paperi on kokoomuksen esitys, joka ei kelpaa SDP:lle. Myös vasemmistoliitto ja vihreät torjuivat Sasin esityksen.

Taustalla oli kuitenkin myös teatteria ja neuvottelutaktiikkaa. Sasin ensimmäisellä ehdotuksella oli tuskin mitään menestymismahdollisuuksia muutenkaan, vaikka paperi olisi ollut millainen tahansa.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vahvistikin pian, että neuvottelut jatkuvat. Urpilainen kiitteli neuvottelujen henkeä varsin hyväksi ja muistutti, että useat työryhmät ovat jo käytännössä kalkkiviivoilla.

SDP haluaa ratkaisun pian

Myös SDP:n eduskuntaryhmä käsitteli neuvottelutilannetta. Ryhmälle ei kerrottu Sasin paperin sisällöstä mitään, mutta toivoi pikaista ratkaisua neuvotteluissa.

Hallitusneuvottelujen vetäjä Jyrki Katainen (kok.) oli haluton kommentoimaan Sasin raamipaperin kylmää vastaanottoa.

Katainen korosti kuitenkin, että meneillään on vakava yritys ratkaista suurimmat talouskysymykset.

Kataisen mukaan Sasin esityksessä on evästyksiä keskusteluista, joita tämä on käynyt eri puolueiden neuvottelijoiden kanssa.

Heinäluoma ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki puhuivat kuitenkin "kokoomuksen paperista". Demarilähteistä kerrottiin illalla, että Sasi toi ehdotuksensa työryhmään kokoomuksen nimissä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme