Mainos
Mainos

Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen

Arvio: Hilkka Hyrkkö

(Otava) Kääntäjä: Taina Helkamo

Meksikolaisen Sabina Bermanin esikoisteosta saattelevat suuret sanat. Kustantajan mukaan kirja oli ilmiö jo ennen ilmestymistään! Mitenköhän se tapahtuu? Ja oikeudet on myyty viitentoista maahan tai niin kuin kirjassa luvut merkitään numeroin, pienetkin luvut, 15 maahan.

Kirja liikkuu toden ja fiktion, mahdollisen ja mahdottoman vaikeassa maastossa. Päähenkilö on äitinsä kellarissa pitämä tyttö, josta lempeämpi ja fiksumpi äidin sisko kaivaa esiin parhaat puolet. Rannalla yksinään tanssivasta villilapsesta kehittyy autismistaan huolimatta etevä ja kekseliäs liikenainen.

Bisneksen kohteena ovat maailman merien tonnikalat, niiden kasvatus ja niiden metsästys. Tässä kohdin kirja ottaa reippaasti kiinni päivänpolttavasta aiheesta ja ottaa siihen myös painokkaasti kantaa. Tiedostava kuluttaja tietää, että tonnikalan pyytäminen on julmaa puuhaa ja siinä samalla tuhoutuu joukko muita mereneläviä, esimerkiksi delfiinejä.

Kirjan päähenkilö Karen ottaa asiakseen taata tonnikaloille paremman elämän ja paremman kuoleman. Hän keskittää voimansa ja osaamisensa tähän yhteen asiaan. Näin hän pelastaa sukunsa liiketoiminnan ja parantaa merien hyvinvointia. Samalla hän tulee luoneeksi miljoonabisneksen, josta hyötyy ennen kaikkea etevä liikekumppani.

Karenin syndroomaa luonnehditaan kolmella tai siis 3 hyveellä: hän ei osaa valehdella. Hänellä ei ole mielikuvitusta ja hän tietää vain sen minkä tietää ja on varma siitä, mitä ei tiedä. Nämä ominaisuudet tekevät hänestä ensin rikkaan ja sitten köyhän. Eläinten vapautusrintama ottaa kohteekseen Karenin perheyrityksen hallitsemat maailman tonnikalateurastamot ja myös Karenin itsensä. Karen näkee tämän vain luontevana päätöksenä liiketoiminnalleen. Liikekumppani on raivoissaan.

Jos kirjassa on jokin suurempi sanoma, se lienee tässä: tärkeitä ratkaisuja merien- ja lajien suojelussa ei suinkaan tehdä yhteisen hyvän nimissä vaan eniten valtaa on aina niillä, joilla on eniten rahaa. Karenin kaltaisen liikenaiset ovat utopiaa. Todellisessa maailmassa kukaan ei tyydy Eläinten vapautusrintaman tuomioihin.

Kirjaa on verrattu hengeltään jopa Pikku prinssiin. Minusta kirjassa ei kirjallisesti eikä juonen tai oivallusten tasolla ole erityistä annettavaa.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme