Mainos
Mainos

Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman ytimeen

Arvio: Kirsi-Marja Peräkylä

(Otava) Kääntäjä: Taina Helkamo

Meksikolainen esikoiskirjailija Sabina Berman kirjoitti ensi yrittämällä menestysromaanin. Sen lähtökohta on yllättävä eikä helpoimmasta päästä: päähenkilö on autistinen, ja teoksen kantava teema merten suojelu.

Päähenkilö Karen on vakavasti autistinen ja kokee pienenä kovia. Pelastajaksi saapuu täti, joka ymmärtää lapsen erityislaadun. Älykkyystestin tulos on pääosin heikko, mutta monia perustavaa laatua olevia asioita lapsi näkee normi-ihmisiä selvemmin. Ensinnäkään hän ei osaa valehdella. Toiseksi hän pystyy keskittymään vain niihin asioihin, jotka ovat nähtävissä ja käsillä. Tulevista huolehtiminen on mahdotonta, Karen elää jatkuvasti hetkessä.

Sivistyneen yhteiskunnan on vaikea sietää Karenia ja hänen kirkkaita näkemyksiään, mutta onneksi hänellä on takanaan tukeva perintö - kokonainen tonnikalanjalostusimperiumi. Rahan antaman vallan turvin hän pystyy vaikuttamaan ja muuttamaan maailmaa ainakin yhdeltä pieneltä osin paremmaksi.

Haastavasta alkuasetelmastaan huolimatta kirjaa onnistuu olemaan paitsi liikuttava, myös hauska. Se, että kirjailija osaa kirjoittaa autismista hauskasti, mutta silti asiallisesti, kertoo melkoisesta tyylitajusta. Perustarinan ohella teoksessa on syvällisempi toinen taso, ja teosta on kirjailijan kotimaassa verrattu mm. Saint Exuperyn Pikku Prinssiin. Rahan valta saa tässä teoksessa huutia rivien välissä.

Kirja on paitsi ekologinen kannanotto, myös kannanotto erilaisuuden sietämisen ja arvostamisen puolesta. Ja samalla hyvä, hiukan erilainen lukuromaani.

Kirsi-Marja Peräkylä on MTV:n kotimaan uutisosaston päällikkö. Hän on ikuinen lukutoukka, joka siirtää mieluusti klassikon sivuun kiinnostavan nykykirjan tieltä. Harrastaa kirjallisuuskeskustelua paitsi arjessa, myös Helsingin Tammisalossa toimivassa lukupiirissä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme