Mainos
Mainos

Sadat suomalaiset ahtaalla - Ruotsi tiukensi opiskelijakiintiösäännöksiä

Monet suomalaisopiskelijat Ruotsissa ovat joutuneet keskeyttämään opintonsa sen jälkeen kun ulkomaisten opiskelijoiden paikkamääriä rajoitettiin viime syksynä.

Viime syksystä lähtien kaikki ulkomailta Ruotsin korkeakouluihin pyrkivät opiskelijat ovat samalla viivalla, ja uudet määräykset ovat jo nyt hankaloittaneet monien suomalaisopiskelijoiden tilannetta.

- Se on todella suuri muutos. Suomalaisilla tosiaan kuuluisi olla etuoikeus tulla Ruotsiin opiskelemaan kielen ja pohjoismaalaisuudenkin kannalta, sanoo puheenjohtaja Aino Juhola Tukholman suomalaiset -järjestöstä. opiskelijat

Uusilla määräyksillä halutaan taata opintopaikat Ruotsin omille kansalaisille, ja siksi kursseille pyrkiville ulkomaisille opiskelijoille on kuluvan lukukauden alusta lukien säädetty tiukat kiintiöt.

- Tässä puhutaan nyt sadoista suomalaisista eikä ainoastaan heistä, jotka tänne vasta hakevat. Pahimmassa asemassa ovat ne opiskelijat, jotka jo opiskelevat, ja joiden haaveena on ollut jatko-opiskella täällä. Tämä ryhmä putoaa näiden säännösten vuoksi mukaan tyhjän päälle, valittelee pääsihteeri Markus Lyyra Ruotsinsuomalasten nuorten liitosta.

Liitto on valittanut asiasta, ja Euroopan komissio on päättänyt tutkia, syrjiikö Ruotsi kiintiömääräyksillään EU-kansalaisia.

- Kun ruotsalaiset tulevat Suomeen, kohdellaan heitä aivan eri tavoin kuin täällä suomalaisia, sanoo Aino Juhola.

Ruotsin hallitus suunnittelee mahdollisia lievennyksiä ulkomaisten opiskelijoiden valintasääntöihin aikaisintaan ensi vuodelle.

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme