Mainos
Mainos

Sadat venäläisvaikuttajat houkuteltiin Suomeen huipputapaamisilla

Suomalaisministereillä ei tietoa konferenssista, kertoo MTV3:n 45 minuuttia.

Helsingin Kalastajatorpalla järjestettiin viime viikon tiistaina Helsinki European Forum -konferenssi, johon kokoontui suuri joukko pettyneitä kokousvieraita. Hotelliin oli saapunut Venäjältä ja Kazakstanista lähes 300 liikemiestä, korkeaa virkamiestä ja muutama ministeri. Tarkoitus oli tavata suomalaisia silmäätekeviä.

Osallistujille jaetussa alkuperäisessä matkaohjelmassa luki, että konferenssiin saapuu nelisenkymmentä suomalaista huippualustajaa. Listassa oli muun muassa ministereitä kuten Tuula Haatainen, Mauri Pekkarinen, Tanja Saarela sekä kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Listaan oli merkitty myös Keskuskauppakamarin ykkösmies Kari Jalas ja Sitran Esko Aho.

Ohjelmassa ilmoitetut suomalaiset eivät kuitenkaan koskaan tulleet Kalastajatorpalle. Kun tulkattavaa ei ollut, tilanteesta suivaantuneet tulkitkin lähtivät pois Kalastajatorpan tilaisuudesta.

Konferenssin järjesti Strategisten ohjelmien keskus -niminen moskovalaisyritys. Suomalaisten nimet oli kirjattu luetteloon, vaikka he eivät olleet luvanneet tulla paikalle. Moni heistä ei edes muista kuulleensa koko konferenssista.

- En ole saanut - tai en ainakaan ole huomannut sellaista kutsua. Eikä avustajanikaan ole saanut, kertoi kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen 45 minuuttia -ohjelmalle.

Venäläiset olivat maksaneet matkastaan 4000-7000 euroa. 45 minuuttia -ohjelman haastattelemat osallistujat olivat pettyneitä toteutuneeseen matkaohjelmaan.

- Emme tavanneet ketään ohjelmassamme mainittuja. Meidän piti mennä Helsingin yliopistoonkin ja tutustua Suomen koulutusjärjestelmään. Ketään ei tullut, kertoi Venäjän liikenaisten puheenjohtaja Natalia Kostina.

- Järjestäjät olivat hoitaneet asian niin, että tutustuimme vain yhteen venäläiseen kollegaan. Pitikin matkustaa tänne asti. Tämän kaiken olisi voinut tehdä kotonakin, sanoi puolestaan kuntoutusklinikan johtaja Tatjana Ulzibat.

Strategisten ohjelmien keskuksen edustaja Galina Tsyrkova selitti 45 minuuttia -ohjelmalle, että ohjelma oli vain alustava suunnitelma. Lopullisesta ohjelmasta suomalaisvaikuttajien nimet oli otettu pois.

Uudesta ohjelmasta löytyi suomalaisia huippunimiä vain yksi, Orionin toimitusjohtaja Jukka Viinanen. Hän myös oli paikalla Kalastajatorpalla. Orion oli yksi tapahtuman sponsoreista.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme