Mainos
Mainos

Sadat viljelijät osoittivat mieltään Oulussa

Oulun kauppatorille kokoontui tänään satoja maanviljelijöitä osoittamaan mieltään suomalaisen maatalouden puolesta.

Suomalaiset maataloustuottajat eri puolilta maata kokoontuivat tänä aamuna iskulausekyltteineen Ouluun osoittamaan mieltään suomalaisen maatalouden turvaamiseksi. Paikalla oli torin täydeltä väkeä - poliisin arvion mukaan kolmisen sataa viljelijää.

Viljelijäväki ei äitynyt ärjymään ja mellakoimaan, vaan tilaisuus sujui suomalaiseen tyyliin rauhallisesti. EU:n maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel toivotettiin puhujalavalle lehmänkellon kumahduksin ja Nordic farming (pohjoinen maatalous) -kannustushuudoin.

- Voin antaa vain yhden signaalin suomalaisen ja eurooppalaisen maatalouden tulevaisuudelle: meidän täytyy tuottaa laatua, laatua ja laatua. Muuten kohtaamme vaikeuksia, Fischer Boel viestitti yleisölle koleassa ja vesisateisessa säässä.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja katsoi, että Oulussa pidetty EU:n maatalousministerien kokous on antanut komissaarille, komission muille virkamiehille sekä eurooppalaisille ministereille hyvän kuvan siitä, minkälaisissa olosuhteissa Suomessa tehdään töitä ja tuotetaan elintarvikkeita.

- Uskon, että tämä antaa hyvän pohjan varmistaa ne toimet, joilla suomalaisen maatalouden edellytykset turvataan myös nuorille viljelijöille. Helppoa se ei tule olemaan. Meillä on vielä paljon haasteita edessä, Korkeaoja totesi.

MTK:n viljelijäkokous järjestettiin Oulun torilla juuri ennen EU:n maatalousneuvoston epävirallisen kokouksen alkua viereisessä kaupunginteatterissa.

"Olosuhteet otettava huomioon"

Ouluun kokoontuneet viljelijät olivat huolissaan suomalaisen maatalouden tulevaisuudesta. He muistuttivat EU:n maatalousministereitä siitä, että Suomi ei toimi ilman maa- ja metsätaloutta. Lisäksi he huomauttivat, että Suomen erityisolosuhteet edellyttävät joustoja EU:n maatalouspolitiikkaan.

- Suomessa lyhyt kasvukausi ja vastaavasti pitkä sisäruokintakausi sekä pitkät etäisyydet synnyttävät pysyviä olosuhdehaittoja. Maatalouspolitiikassa on oltava toimia, joiden avulla voidaan korvata näitä olosuhdehaittoja, MTK:n EU-maiden maatalousministereille luovuttamassa vetoomuksessa muistutettiin.

Lisäksi viljelijät vaativat eurooppalaisen maatalouden mallin kehittämistä yhteiseltä arvopohjalta. Heidän mukaansa se tulee tehdä tavalla, joka turvaa edellytykset kannattavalle ja monipuoliselle perheviljelmäpohjaiselle maataloudelle sekä laadukkaalle ja turvalliselle elintarviketuotannolle.

Maitoa jatkossakin

MTK:n valkolippalakkipäisten mielenosoittajien joukosta jolkutteli vastaan lehmä, joka kätki sisäänsä Torniosta paikalle saapuneet Päivi Maalismaan ja Anne-Mari Söderströmin. Lehmän kylkiin oli rustattu tekstit: suomalaisten lehmät haluavat pysyä elossa ja maitoa Lapista myös tulevaisuudessa.

- Maidontuotantoon liittyy paljon muutakin kuin maataloustuki, esimerkiksi se, että koulut, kaupat ja muut palvelut säilyisivät, lehmänsarvilla päänsä koristellut maidontuottaja Päivi Maalismaa selvitti.

Hän oli iloinen tavatessaan Oulussa muitakin maataloustuottajia.

- Tuntuu, että väki koko ajan vähenee. Täällä näkee, että onhan meitä kuitenkin olemassa, hän perusteli.

Reisjärveltä mieltään osoittamaan tullut nuori isäntä Jarkko Kokkoniemi on juuri ottanut sukupolvenvaihdoksella vanhemmilta vastuulleen maatilan, jossa tuotetaan pääasiassa maitoa mutta myös lihaa ja jonkun verran viljaa. Hän toivookin EU-päättäjiltä pysyvyyttä asioihin, jotta nuoretkin uskaltaisivat tehdä omia ratkaisujaan.

- Olen vasta aloittanut viljelijänä, ja tavoitteena olisi, että vähintään 20 vuotta minun pitäisi jatkaa näissä hommissa, 30-vuotias Kokkoniemi huomautti.

Hänen mukaansa maatalous ei pärjää ilman tukia, jos kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan nykyistä korkeampia hintoja.

- Jospa he pikkuhiljaa oppisivat arvostamaan suomalaista puhdasta ruokaa, mies tuumasi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme