Mainos
Mainos

Sade vähensi järvien leväkukintoja - merellä sinilevää edelleen runsaasti

Valtakunnallisen leväkatsauksen mukaan Itämeren pääaltaan pohjoisosassa sinilevää on runsaasti veteen sekoittuneena. Pintalauttojakin on alkanut jo muodostua. Sisävesillä sen sijaan sinilevän pintakukinnat ovat vähentyneet sateisen ja tuulisen sään myötä.

Järvillä runsaita sinilevien pintakukintoja havaittiin vain yhdellä havaintopaikalla, Lappeenrannan Haapajärvellä. Hieman sinilevää on havaittu 13 valtakunnallisella havaintopaikalla. Kansalaisilta tulleissa muissa havainnoissa kolmella paikalla oli havaittu hieman sinilevää.

Sateinen ja tuulinen sää on sekoittanut järvien pintavesiä ja vähentänyt sinileväesiintymiä. Jos sää muuttuu poutaisemmaksi ja tyynemmäksi, sinilevää voi jälleen runsastua, koska valuma-alueilta on tullut sateiden myötä lisää ravinteita järviin.

Merellä jo pintalauttojakin

Ahvenanmaan eteläpuolisilla merialueilla, Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ja Suomenlahden suulla sinilevää on runsaasti veteen sekoittuneena ja myös sinilevien pintalauttoja on alkanut kehittyä. Rannikkoalueilta on ilmoitettu vain muutamia sinilevähavaintoja Saaristomereltä.

Etenkin avomerellä sinilevien pintalauttojen kehittymiseen vaikuttaa oleellisesti sään tuulisuus. Tuulisella ja aallokkoisella säällä laajoja pintalauttoja ei pääse syntymään, vaikka sinileviä olisikin vedessä runsaasti.


 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot