Mainos
Mainos

Sahatavarasta on pulaa

Sahojen varastot ovat talven aikana tyhjentyneet niin, että sahatavarasta on pula. Pulasta kärsivät mm. höyläämöt sekä puutavara- ja puusepänliikkeet. Tilanteen odotetaan pahenevan, kun rakentaminen vilkastuu kevään korvalla. Niukkuudessa sahatavaran hinta on kääntynyt selvään nousuun.

Varastojen nopeaa tyhjentymistä ennakoi viime syksyn raaka-ainepula, kun puuta ei saatu sateiden vuoksi metsistä sahoille.

Perimmäinen syy sahatavarapulaan löytyy kuitenkin sekä viennin että kotimaisen kulutuksen elpymisestä. Kun laadukasta puutavaraa ei enää riitä kaikille, ovat mm. puusepänliikkeet tehneet omia ratkaisuja raaka-ainehuollon turvaamiseksi: esimerkiksi ostaneet puutavaran suoraan metsänomistajilta.

Sahatavaran kysyntä kiihtyy kevään aikana, kun asuntorakentaminen näyttää rakennuslupien valossa vilkastuvan. Tämä nostaa myös sahatavaran hintaa, joka viime vuonna kohosi keskimäärin 7 %, yksittäisten laatujen osalta jopa viidenneksen.

Metsäteollisuus ry:n mukaan sahatavaran uuden hintatason turvin sahat lakkaavat tekemästä miinusmerkkistä tulosta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme